Literatūrinė premija – kūrėjai iš Kražių

Literatūrinė premija – kūrėjai iš Kražių

Literatūrinė premija – kūrėjai iš Kražių

Ketvirtadienį Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje įteikta 17-oji literatūrinė premija, kuria už kūrybą vaikams įvertinta kražiškė kūrėja Ilona Bumblauskienė. Kelmėje nuskambėjo ir tradicinis „Poezijos pavasarėlis“.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Nelengva rašyti vaikams

Į Reginos Biržinytės premijos įteikimo ir tradicinio „Poezijos pavasarėlio“ šventę Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje susirinko nemažas būrys poezijos mylėtojų š Kelmės ir iš kitų rajonų.

17-oji R. Biržinytės premiją įteikta kražiškei Ilonai Bumblauskienei – už kūrybą vaikams. I. Bumblauskienė yra vyriausioji žurnaliukų vaikams „Kutis“ ir „Nykštukas“ redaktorė, pernai išleido keletą ugdomųjų knygelių ikimokyklinukams ir pradinukams. Remdamasi savo kūryba, I. Bumblauskienė rengia įvairius literatūrinius seminarus, edukacines programėles rajono ir kitose Lietuvos mokyklose bei bibliotekose.

Dėkodama už įvertinimą, I. Bumblauskienė tvirtino, jog savyje iki šiol dar išlaikiusi labai daug vaikiškų savybių, su kuriomis ne visada lengva suaugusiųjų pasaulyje.

„Man labai smagu, kad turiu tris vaikus, kuriuos be galo myliu ir kurie mane visada supranta bei palaiko. Jų pasaulis mane papildo, aš – jų. Bet ir jie juokaudami primena, kad aš atsilieku, kad man jau metas suaugti“, – šypsojosi premijos laureatė.

I. Bumblauskienė pripažino, jog nėra lengva rašyti vaikams. Jais reikia pasitikėti, palikti daug vietos fantazijoms, džiaugsmui. Rudenį kūrėja ketina savo kūryba pasidalinti ir su suaugusiaisiais – turėtų pasirodyti eilėraščių knyga „Padariau klaidą“.

Rajono meras Vaclovas Andrulis pasidžiaugė, jog prieš keletą metų į Kražius persikėlusi I. Bumblauskienė įsiliejo į Kražių ir viso Kelmės rajono visuomeninį, kultūrinį gyvenimą.

Tarp R. Biržinytės premijos laureatų yra ir daugiau vaikų poetų, pavyzdžiui, Amelija Miltenienė, Idalija Stankienė, kurių eilėraštukus mažieji mielai skaito, mokosi mintinai. Iš viso literatūrine premija įvertinta 14 rajono literatų, tytuvėniškiai Vladas Kalvaitis ir Teresė Rimulaitytė – po du kartus.

Prisiminta kelmiškė poetė

Reginos Biržinytės literatūrinės premijos įteikimo popietę vedusi Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos direktorė Rita Grišienė priminė anksti šį pasaulį palikusios poetės gyvenimą ir nuo jo neatsiejamą kūrybą, premijos atsiradimą ir istoriją.

Nors Regina Biržinytė gimė Anykščiuose, nebuvo tikra kelmiškė, vaikystėje su tėvais persikėlusi į šį kraštą pritapo prie jo, susitapatino su juo, savo meilę reiškė eilėmis. Posmuose atsirado vietos Kražantei ir Vilbėnui, Kelmės tvenkiniams ir dvarui, bažnyčioms ir žmonėms.

Pagal išsilaivinimą R. Biržinytė buvo mokytoja, ilgus metus dirbo Kelmės bibliotekoje. Mirė 1996-aisiais, nesulaukusi nė gyvenimo pusamžio.

"Poezijos pavasarėlyje" – dvi dešimtys poetų

Po Reginos Biržinytės literatūrinės premijos įteikimo, tradiciškai skambėjo eilės – „Poezijos pavasarėlyje“ savo kūrybą skaitė daugiau kaip dvi dešimtys poetų iš Panevėžio, Šiaulių, Pakruojo, Radviliškio miestų ir rajonų. Kelmės rajonui atstovavo poetai iš Šedbarų, Tytuvėnų, Liolių, Kelmės.

Kūrėjai pasidalijo ir prisiminimais apie Reginą Biržinytę, pažymėjo, jog kelmiškė buvo ir trapi, ir stiprios dvasios, originali kūrėja.

2014 metais sukaks 65 metai nuo R. Biržinytės gimimo. Ta proga rengiama jos išlikusių ir dar neskelbtų daugiau kaip 300 eilėraščių rinktinė.

Autorės nuotr.

ĮVERTINIMAS: Reginos Biržinytės literatūrine premija kražiškė kūrėja Ilona Bumblauskienė įvertinta pirmiausia už kūrybą vaikams.

DAINA: Ilona Bumblauskienė (antra iš dešinės) ne tik kuria eiles, bet ir dainuoja Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro moterų kvartete.

POEZIJA: Į tradicinį „Poezijos pavasarėlį“ savo eilių paskaityti, prisiminti Reginą Biržinytę susirinko daugiau kaip dvi dešimtys kūrėjų.