Kūriniai kuria kūrėją

Kūriniai kuria kūrėją

Kūriniai kuria kūrėją

Savo piešiamas mandalas praeitą penktadienį Šiauliuose knygyno-kavinės „Sielai“ dailės galerijoje pristatė miesto Gegužių progimnazijos direktorė Silvija Baranauskienė.

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

Parodoje autorė rodo 8 pernai sukurtas mandalas – apskritimo formos geometrines kompozicijas, simboliškai vaizduojančias tam tikrą tvarką. Čia S. Baranauskienė eksponuoja ir pirmąją savo sukurtą mandalą – lietuvišką, kupiną lietuviškų dievybių simbolių.

„Tiesiog vieną dieną nusipirkau skriestuvą, pieštuką, spalvotų pieštukų ir pradėjau piešti“, – apie mandalų atsiradimą jos gyvenime pasakojo progimnazijos direktorė.

Taip gimė mandala „Pasaulio medis“ bei visas keturias stichijas – Ugnį, Vandenį, Orą ir Žemę – vaizduojančios mandalos. Galiausiai geometrinė kompozicija „Kinija“, kurioje užfiksuotas drakonas, savyje vienijantis visas keturias minėtas stichijas, ir „Indija“ – kraštas, kuriame autorei dar neteko lankytis, bet labai ją viliojantis.

„Pirmiausia sugalvoju mandaloms temą ir tada pradedu ieškoti simbolių, spalvų, kuriomis ją realizuosiu ant popieriaus. Tas ieškojimas man – būdas atrasti save. Kad mandala būtų „gyva“ turiu į ją pasinerti. Kadangi mandaloje negali būti chaoso, ji sutvarko, harmonizuoja ir ją kuriančio vidinį pasaulį. Taigi ne aš jas piešiu, o jos mane piešia“, – kūrybos procesą nusakė autorė.

S. Baranauskienės darbai jau eksponuoti miesto Gegužių progimnazijoje ir Lieporių gimnazijoje, tradicinėje tautodailininkų parodoje, Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje.

Jono TAMULIO nuotr.

UGNIS: Silvija Baranauskienė pasakojo, kad mandalą „Ugnis“, kaip ir visas kitas, pradėjo piešti nuo apskritimo centro.