Kražių festivalio pabaigtuvėms – spektaklio premjera

Kražių festivalio pabaigtuvėms – spektaklio premjera

Kražių festivalio pabaigtuvėms – spektaklio premjera

Liepos mėnesį prasidėjęs IX Kražių festivalis baigėsi trijų dienų renginiais šventinį savaitgalį.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

K. Donelaičio „Metai“ – kitaip

Edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos „Collegium“ jaunieji dalyviai iš Kėdainių, Raseinių, Vilniaus mokyklų, Klaipėdos universiteto, Vilniaus universiteto, Klaipėdos Valstybinio muzikinio teatro bei Kražių gimnazijos kražiškiams ir svečiams praėjusį penktadienį pristatė spektaklio premjerą pagal K. Donelaičio poemą „Metai“.

Spektaklį režisavo Vilniaus universiteto kinetinio teatro režisierius Andrius Paulkauninkas, jam talkino Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro darbuotoja Milginta Palubinskaitė, Vilniaus universiteto ritmo dėstytojas Rytis Šiaudkulis. Spektaklio idėja – ugdyti mokinių išlaisvintą kūrybiškumą, pasitelkiant ritmą, muzikavimą įvairiomis medžiagomis: stiklu, medžiu, metalu. K. Donelaičio „Metai“ buvo interpretuojami taip, kaip jį suvokia mokiniai.

Muzikine kalba – apie meilę

Šeštadienį kražiškių ir svečių laukė „Kitokio teatro“ muzikinė išpažintis-miuziklas „Meilės pranašas“. Netradiciniam ir grynai lietuviškam miuziklui muziką sukūrė kompozitorius Rokas Radzevičius, eiles – poetas Rimvydas Stankevičius. Žiūrovus stebino įspūdingos video projekcijos. Miuzikle kalbama apie amžiną ir kiekvienam žmogui aktualią temą – meilę. Scenoje meilės istoriją pasakojo Povilas Meškėla, Vladas Kovaliovas, Saulė Rinkevičiūtė, Augustė Verdickaitė, Tadas Juodsnukis ir kiti. Miuziklo režisierius – Ričardas Vitkaitis.

Festivalio pabaigtuvėms koncertavo grupė „ŽAS“, „Lietuvos balso“ nugalėtojas Paulius Bagdanavičius, Dagna Kondratavičiūtė, Vytautas Šiškauskas. Šventinį vakarą vainikavo fejerverkų šou, buvo galima pajodinėti žemaitukais.

Festivalis tapo gyvu reiškiniu

Kražių festivalis, vykęs jau devintą kartą, sulaukė gausaus žiūrovų būrio. Tai, pasak festivalio organizatorių, byloja, kad festivalis tapo gyvu reiškiniu, kurio metu žmonės tampa ne tik festivalio klausytojais, bet ir jo dalimi.

Festivalis suburia įvairaus amžiaus, patyrimų, galimybių žmones, kuriuos įkvepia istorinė, kultūrinė miestelio aplinka. Festivalio metu vykstantys įvairių sričių menininkų nemokami koncertai sukviečia jaunąją kartą, miestelio ir rajono bendruomenę, verslo žmones.

Per šį festivalį koncertai vyko ne tik Kražiuose, bet ir visame Kelmės rajone. Liolių socialinės globos namuose nuskambėjo programa „Bėkit bareliai“ su Veronika Povilioniene, Petru Vyšniausku ir Čiurlionio kvartetu, širdį virpino „Briliantiniai duetai“ su Asta Krikščiūnaite ir Rita Novikaite, nepakartojamas akimirkas dovanojo operos solistas maestro Virgilijus Noreika su vokaline – vargonų programa „Panis Angelicus“, Kražių muziejuje atidaryta Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyrių parengta paroda „Ką slepia mūsų pinigai?“.

Autorės nuotr.

DONELAITIS: Kražių festivalio pabaigtuvėms pristatyta vaikų ir jaunimo teatro stovyklos „Collegium“ spektaklio premjera pagal K. Donelaičio „Metus“.