Jauni dailininkai kuria Šiauliuose

Jauni dailininkai kuria Šiauliuose

Jau­ni dai­li­nin­kai ku­ria Šiau­liuo­se

doc. Arū­nas UO­GIN­TAS,

„Šiau­lių kraš­to“ kul­tū­ros ap­žval­gi­nin­kas

Šiais me­tais į Lie­tu­vos dai­li­nin­kų są­jun­gos gre­tas ruo­šia­si sto­ti ke­tu­ri šiau­lie­čiai, du iš jų jau­ni me­ni­nin­kai ( Re­na­ta Mu­raus­kai­tė ir Be­nas Ale­jū­nas), prieš ke­le­rius me­tus bai­gę stu­di­jas mū­sų uni­ver­si­te­te. Kas jų lau­kia ir , ap­skri­tai, ar įma­no­ma šiais lai­kais pra­gy­ven­ti iš kū­ry­bos?

Ne­di­de­lis pro­cen­tas bai­gu­sių­jų me­nų stu­di­jas Šiau­liuo­se, ku­ria: da­ly­vau­ja dai­li­nin­kų pa­ro­do­se, ra­šo ar mu­zi­kuo­ja. Tą pa­tį bū­tų ga­li­ma pa­sa­ky­ti ir apie ki­tų aukš­tų­jų mo­kyk­lų me­no ab­sol­ven­tus.

Dau­ge­lį gy­ve­ni­mas įsu­ka į ne­nu­mal­do­mą var­to­to­jiš­kos kul­tū­ros ra­tą, kur kū­ry­bos ne­bu­vi­mą vi­sa­da ga­li­ma pa­tei­sin­ti iš­li­ki­mo, pra­gy­ve­ni­mo sun­ku­mo ar įvai­rio­mis šei­mos pro­ble­mo­mis.

Tai yra di­de­lė ir su­dė­tin­ga mū­sų ša­lies pro­ble­ma. Jau­nuo­liai pa­si­ren­ka me­no stu­di­jas, o ša­lis jų ne – ta­da te­lie­ka imp­ro­vi­zuo­ti – ke­liau­ti sve­tur ar as­ke­tiš­kai lik­ti ir ieš­ko­ti sa­vo ke­lio čia.

Ne­pa­sa­ky­čiau, kad ir anks­čiau: so­vie­ti­niais ar ša­lies, tik at­kū­ru­sios ne­prik­lau­so­my­bę, me­tais – bu­vo leng­va bū­ti kū­rė­ju.

Da­bar Šiau­liuo­se su­si­for­ma­vo tam tik­ra vi­zua­lios kū­ry­bos jau­nų žmo­nių gru­pė, ku­rių kū­ri­niai ma­to­mi ša­lies me­no pro­jek­tuo­se – tra­di­ci­niuo­se įvai­rių mies­to ga­le­ri­jų ren­gi­niuo­se: Šiau­lių dai­lės ga­le­ri­jos šiuo­lai­ki­nio me­no fes­ti­va­liuo­se VI­RUS, EN­TER, Lie­tu­vos dai­li­nin­kų są­jun­gos Šiau­lių sky­riaus ren­gia­mo­se pa­ro­do­se, kas­me­ti­nia­me ŠU uni­ver­si­te­to AVM pro­gra­mos pro­jek­te „Tė­vy­nė“. Tai – ta­py­to­jai: Be­nas Ale­jū­nas, An­ta­nas Še­ro­nas, Ma­rius Bra­žas, Egi­di­jus God­liaus­kas (gy­ve­na Jo­niš­ky­je); gra­fi­kės – Vai­va Ko­vie­rai­tė, Re­na­ta Mu­raus­kai­tė, Lau­ra Bal­ti­ju­tė, Si­mo­na Bag­do­nai­tė-Gu­bi­nie­nė, Si­mo­na Še­pu­ty­tė; me­di­jų me­ni­nin­kai – Jus­tas Jur­ke­vi­čius, Jo­nas Ži­lins­kas; teks­ti­li­nin­kė Gi­ta­na Ev­sei­či­kai­tė-Sau­ra­zie­nė (gy­ve­na Ra­sei­niuo­se). Dau­ge­lis jų sėk­min­gai da­ly­vau­ja gru­pi­nė­se pa­ro­do­se už­sie­ny­je.

Be­nas Ale­jū­nas jau ke­le­ri me­tai ta­po di­de­lio for­ma­to pa­veiks­lus ir pri­me­na mums anks­ti ana­pi­lin išė­ju­sius kul­ti­nius mu­zi­kan­tus (Kurt Co­bain, Ji­mi Hend­rix, Jim Mor­ri­son ir kt.) bei Lie­tu­vos ir už­sie­nio kū­rė­jus.

Me­ni­nin­ko ta­py­tas Jo­no Ma­čiū­no, FLU­XUS įkū­rė­jo, at­vaiz­das bu­vo rep­ro­du­kuo­tas ant vie­no iš praei­tų me­tų „Li­te­ra­tū­ra ir me­nas“ vir­še­lio. Jis, kaip ir An­ta­nas Še­ro­nas, de­biu­ta­vęs pres­ti­ži­nė­je 3-oje Lie­tu­vos šiuo­lai­ki­nės dai­lės kvad­rie­na­lė­je, pa­laips­niui at­ran­da sa­vo brai­žą.

Jei Be­nas mėgs­ta vi­zua­li­zuo­ti įvai­rias šiuo­lai­ki­nių kos­mo­po­li­ti­nių reiš­ki­nių ko­li­zi­jas, tai An­ta­no pa­veiks­lų mo­ty­vai iš­plau­kia, kaip pa­ts au­to­rius daž­nai mi­ni, iš pil­kos kai­mo kas­die­ny­bės. Jo pa­veiks­luo­se kar­to­ja­si prie­mies­čių ar ma­žų so­dy­bų pei­za­žai su na­me­liais, ap­leis­tais in­ter­je­rais.

Vaiz­duo­ja­mi at­ply­šę sie­nų ta­pe­tai, by­ran­tis tin­kas ir kie­me lo­jan­tis liūd­nas, bet mie­las šu­nė­kas (dai­li­nin­kas gi­mė ir au­go Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne).

Abu au­to­riai ta­po di­de­lio for­ma­to kū­ri­nius pa­ro­doms, o pra­gy­ve­na iš vi­sai su kū­ry­ba ne­su­si­ju­sio dar­bo. Be­nas dir­ba di­de­lia­me pre­ky­bos cent­re, o An­ta­nas – Šiau­lių ge­le­žin­ke­lio in­fost­ruk­tū­ro­je.

Įdo­mu, kad jau­ni kū­rė­jai op­ti­mis­tiš­kai žvel­gia į atei­tį, ne­si­ruo­šia pa­tai­kau­ti sa­lo­ni­nei dai­lei ir to­liau ta­po „ne­pa­to­gius“ var­to­to­jiš­kai kul­tū­rai kū­ri­nius.

Jus­tas Jur­ke­vi­čius mo­ko­si uni­ver­si­te­te ir dir­ba vie­no­je mies­to ka­vi­nių, ta­čiau jo vi­deo kū­ri­niai pa­ste­bi­mi kai ku­riuo­se ži­no­muo­se trum­pa­met­ra­ži­nių fil­mų fes­ti­va­liuo­se. Jis yra įvai­ria­pu­sis kū­rė­jas: praei­tais me­tais ry­žo­si, tar­si ža­din­da­mas Šiau­lius, su­kur­ti ne­di­de­lį vaiz­di­nį – „sten­ci­lą“ ( tra­fa­re­ti­nio gra­fi­čio pa­va­di­ni­mas) ge­le­žin­ke­lio sto­ties ra­jo­ne.

Mies­tie­čiai jau spė­jo pa­ste­bė­ti „mie­gan­čią“ mo­te­rį ant ke­lių juo­dai bal­tai iš­ta­py­tų lan­gų ir tei­gia­mai pie­ši­nį įver­tin­ti. Įdo­mu, kad jau­nuo­lis vi­sa tai įgy­ven­di­no le­ga­liai, pro­jek­tą de­rin­da­mas su sa­vi­nin­ku ir Sa­vi­val­dy­be.

Jo­nas Ži­lins­kas taip pat ku­ria šiuo­lai­ki­nių me­di­jų sri­ty­je. Jis 2015 me­tų tra­di­ci­nio me­no fes­ti­va­lio EN­TER fil­mų pro­gra­mos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jas. Tik bai­gęs uni­ver­si­te­te ma­gist­ro stu­di­jas, dės­to me­di­jų me­ną Šiau­rės Lie­tu­vos ko­le­gi­jo­je.

Be­ne įdo­miau­sią dar­bą dir­ba jau­na me­ni­nin­kė Vai­va Ko­vie­rai­tė. Jai prieš me­tus pa­ti­kė­tos LDS Šiau­lių sky­riaus pir­mi­nin­kės pa­rei­gos. Vai­va jau spė­jo gau­ti fi­nan­sa­vi­mą, o tai la­bai svar­bu Šiau­lių dai­li­nin­kams, ke­liems mies­to me­ni­nin­kų pro­jek­tams.

Jos gra­fi­kos kū­ri­niai yra ak­tua­lūs, ti­rian­tys šių lai­kų pro­ble­mas, kar­tais, kaip ir vi­sų jau­nų­jų, gan iš­šau­kian­tys. Juo­se daž­ni ir tam tik­ri siur­rea­lis­ti­niai mū­sų tik­ro­vės vaiz­di­niai: fan­tas­ti­niai gy­vū­nai, keis­ti lo­jan­tys šu­nys, su­riš­ti vai­kai, li­go­ni­nės ope­ra­ci­nės frag­men­tai – tai nuo­tru­pos, vaiz­dai gal siau­bo fil­mų, ku­rie vis ak­ty­viau dras­ko da­bar­ties TV ek­ra­nus ir da­ro­si kiek­vie­nos šei­mos pro­ble­ma.

Re­na­ta Mu­raus­kai­tė jau tu­ri sa­vi­tą ir su­si­for­ma­vu­sią gra­fi­nės plas­ti­kos pa­jau­tą, ga­lin­čią ves­ti di­de­lių kū­ry­bi­nių ieš­ko­ji­mų link. Jos sau­sos ada­tos tech­ni­ka at­lik­ti spau­di­niai tar­si kvė­puo­ja, yra gy­vi, bet ne for­ma­lūs ir mo­no­to­niš­kas štri­chas, vaiz­duo­jan­tis ko­kią iš­ryš­kin­tą in­ter­je­ro ar mies­to eks­ter­je­ro de­ta­lę, tam­pa au­to­rės ženk­lu.

Jos dar­bai yra ga­na po­pu­lia­rūs pa­ro­do­se. Vis­gi iš gra­fi­kos Lie­tu­vo­je pra­gy­ven­ti neį­ma­no­ma, to­dėl Re­na­ta dir­ba vie­na­me mies­to pre­ky­bos cent­re ir lais­va­lai­kiu ku­ria.

Si­mo­nos Bag­do­nai­tės-Gu­bi­nie­nės kom­po­zi­ci­jų siu­že­tas ru­tu­lio­ja­si apie ne­lai­bų po­niu­čių gy­ve­ni­mą. Ji ku­ria sa­vo su­gal­vo­tų per­so­na­žų is­to­ri­jas, ku­rios kar­tais pri­me­na tar­pu­ka­rio eksp­re­sio­nis­tų kur­tas bor­de­lio mi­zans­ce­nas, kar­tais au­to­rė sa­vo me­džio rai­ži­niuo­se pa­ny­ra į in­tui­ty­vų mo­te­riš­ką pa­sau­lį ir taip įgy­ven­di­na sa­vo vi­zi­jas.

Pa­na­šiai sa­vo rai­ži­nius, gra­fi­nius kū­ri­nius konst­ruo­ja Si­mo­na Še­pu­ty­tė ir Lau­ra Bal­ti­ju­tė. Šios mer­gi­nos taip pat pra­gy­ve­na ne iš kū­ry­bos.

Įdo­mus reiš­ki­nys – ne mū­sų mies­te gy­ve­nan­tys, bet be­veik dau­ge­ly­je vi­zua­lios raiš­kos pro­jek­tų sa­vo Al­ma Ma­ter mies­te da­ly­vau­jan­tys kū­rė­jai Gi­ta­na Ev­sei­či­kai­tė-Sau­ra­zie­nė ir Egi­di­jus God­liaus­kas.

Gi­ta­na daž­na Šiau­lių dai­lės ga­le­ri­jos fes­ti­va­lio VI­RUS Ma­dos die­nos da­ly­vė, pa­ro­doms ku­ria teks­ti­lės kū­ri­nius, o Ne­ri­jus sa­vo pei­za­žais pa­puo­šė ne vie­ną šiau­lie­čių pa­ro­dą.

Tai tiek apie ke­lis jau­nus Šiau­lių me­ni­nin­kus. Jų – ku­rian­čių – tik­rai yra dau­giau, tik ki­ti ma­žiau ma­to­mi ar vie­šuo­se pro­jek­tuo­se pa­si­ro­do re­čiau.

Kaip ska­tin­ti jau­ni­mą kū­ry­bai, kad ga­lin­tys kur­ti, tu­rin­tys pa­šau­ki­mą me­ni­nin­kai ne­suk­lup­tų var­to­to­jiš­ka­me sa­lo­ni­nio me­no liū­ne?

Mies­te ski­ria­mos sti­pen­di­jos, bet šių me­tų pa­raiš­kų trū­ko ir, kiek ži­nau, vie­na sti­pen­di­ja vi­sai ne­bu­vo skir­ta. Gal jau­nuo­liai ne­pa­si­ti­ki Sa­vi­val­dy­be, gal rei­kė­jo pa­žiū­rė­ti lanks­čiau ir ku­rian­čius me­ni­nin­kus tie­siog pa­kvies­ti, nes jų pa­var­dės ir dar­bai tik­rai ži­no­mi sti­pen­di­jos ski­rian­čios ko­mi­si­jos na­riams? Ga­lų ga­le ga­li­ma bu­vo pa­si­nau­do­ti praei­tų me­tų pa­reiš­kė­jų do­ku­men­tais.

Rei­kė­tų aiš­kes­nės mies­to kul­tū­ros po­li­ti­kos: pil­na tuš­čių pa­sta­tų – gal ga­li­ma ras­ti va­rian­tus, kaip skir­ti jau­nuo­liams plo­tą kū­ry­bai ar kaip nors ki­taip juos rem­ti.

Pa­ro­dos, me­ni­niai pro­jek­tai Šiau­liuo­se ir mi­nė­ti ryš­kūs ku­rian­čių jau­nuo­lių dar­bai yra fak­tai. Jau­ni me­ninin­kai ku­ria Šiau­liuo­se ir Šiau­liams. Pa­dė­kim jiems lik­ti Šiau­liuo­se.

Egi­di­jus God­liaus­kas. Šiau­lių vel­nio ra­tas. 2015. A. Uo­gin­to repr.

Jus­tas Jur­ke­vi­čius. Trum­pa­met­ra­ži­nio fil­mo „Ku­Ku“ frag­men­tas. 2016. Au­to­riaus repr.

Si­mo­na Bag­do­nai­tė-Gu­bi­nie­nė. Šiau­lių Po­nia. Me­džio rai­ži­nys, 2015. Au­to­rės repr.