Jakiškiuose kinomanai kūrė filmą apie narkomaniją

Jakiškiuose kinomanai kūrė filmą apie narkomaniją

Jakiškiuose kinomanai kūrė filmą apie narkomaniją

Jakiškių dvare (Joniškio rajonas) jau antrą savaitę vyksta jaunųjų kinomanų stovykla. Jaunuoliai iš skirtingų Lietuvos rajonų baigė kurti filmą narkomanijos prevencijos tema, o šią savaitę jie senelių ir vaikų globos namuose kurs atskirties grupių dokumentinius–meninius portretus.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Pasirinko skaudžią temą

Beveik 20 jaunuolių iš Joniškio, Šiaulių, Vilniaus, Gargždų ir Klaipėdos, sujungę savo kūrybingumą, idėjas tris dienas kūrė filmą narkomanijos prevencijos tema. Kadangi narkotikai – vienas didžiųjų šių dienų skaudulių, jaunieji kino kūrėjai stengėsi parodyti, kaip jaučiasi į šį liūną patekęs žmogus ir kokios pasekmės gresia.

Pagrindinio narkotikus vartojančios merginos vaidmens ėmėsi niekada aktorystės meno nebandžiusi 18-metė klaipėdietė Kamilė Lebedytė, kuri nustebino savo gebėjimais persikūnyti, įsijausti į personažą.

Mergina „Šiaulių kraštui“ sakė ateities su aktoryste nesiejanti, ketina rinktis praktiškesnę specialybę.

Pagrindinei filmo veikėjai kiti jaunieji kinomanai talkino masuotės scenose.

Dirbo visa komanda

Veiksmą užfiksuoti kino juostoje ėmėsi 33 metų operatorius mėgėjas Nerijus Liutkus iš Vilniaus. Juostą montavo Dominykas Ivanauskis iš Gargždų, jau beveik trejus metus besidomintis montažu ir filmavimu. Jam idėjomis talkino Martynas Gerulis. Vaikinai dažnai dirba Gargžduose įkurtoje savo studijoje „Cukrus“. Garso takelį filmui kūrė joniškietis kompozitorius Modestas Jukna.

Filmuota Jakiškių dvare ir aplinkoje.

Vienas pusdienis buvo skirtas teorinei daliai. Jauniesiems kinomanams Modestas Jukna pasakojo apie muzikos kūrimą ir pritaikymą pagal vaizdą, režisūrą studijuojantis Jonas Gricius mokė, kaip išgryninti filmo mintį, Joniškio kultūros centro renginių organizatorė Dovilė Adomaitytė ne tik pasakojo apie įvaizdžio kūrimą, bet čia pat praktiškai tai pademonstravo.

Užsiėmimuose kitokio kultūrinio požiūrio apie populiariąją fotografiją ir reklamą įnešė švečias iš Kipro Andrea Mezeris.

Fotografuos vaikus ir senelius

Šią savaitę kinomanų stovyklos dalyviai dar užsiims dokumentine–socialine fotografija. Jie fotografuos Joniškio senelių namų „Santara“ ir Žagarės socialinių paslaugų centro globos namų vaikus.

„Mūsų tikslas – per fotografijas papasakoti apie atskirtį patiriančias visuomenės grupes – neįgaliuosius, be tėvų augančius vaikus, senukus. Bandysime viską perteikti netiesiogiai, meniškai,“ – „Šiaulių kraštui“ sakė Joniškio kultūros centro, kuris ir rengia šią stovyklą, renginių organizatorė Dovilė Adomaitytė.

Rudenį filmas ir fotografijų paroda bus pristatyti visuomenei, jie, talkinant Lietuvos moksleivių sąjungai, keliaus pe visą Lietuvą. Šį projektą parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Jau trečioji stovykla

Jaunųjų kinomanų stovykla Jakiškių dvare vyksta jau trečią kartą.

Viskas prasidėjo nuo Joniškio kultūros centre veikiančio klubo ETC užmojo kurti filmą apie Jakiškių dvaro legendą. Taip gimė pirmasis projektas „Vaizdų tiltai“, kurio metu buvo sukurtas filmas ir apie neva Jakiškiuose klaidžiojantį vaiduoklį, ir susukta keletas kitų trumpų juostų.

Praėjusiais metais kūrybinė stovykla persikėlė į pamiškę netoli Maldenių kaimo (Joniškio rajonas). Jaunuoliai kūrė siurrealistinį filmą pagal kraštietės rašytojos Jolitos Skablauskaitės kūrybą. Scenarijų rašė D. Adomaitytė, režisavo J. Gricius.

„Buvo daug dirbta, filmuota naktį, lakstyta basomis. Įdomus vyko procesas,“ – mena J. Gricius.

Tačiau darbą ištiko nesėkmė. Stovyklautojai filmavimo kamerą buvo pasiskolinę iš rajono Savivaldybės, paskui negalėjo medžiagos persirašyti ir kažkas netyčia darbą ištrynė. Bet liko bent prisiminimas iš filmavimo ir įgyta patirtis.

Nuotraukos iš „ETC“ archyvo

KINOMANAI: Jakiškiuose susirinko jaunieji kinomanai iš Joniškio, Šiaulių, Gargždų, Klaipėdos ir Vilniaus.

PASKAITOJE: Svečio iš Kipro Andreas Mezeres (centre) paskaitoje – Jonas Gricius ir Samanta Griciūtė.

FILMAVIMAS: Vyksta filmavimas – dirba operatorius Nerijus Liutkus ir pagrindinio vaidmens atlikėja Kamilė Lebedytė.