Ironiškas skulptoriaus požiūris į emigraciją

Ironiškas skulptoriaus požiūris į emigraciją

Ironiškas skulptoriaus požiūris į emigraciją

Kur riba ir atstumas, kada emigruoji, o kada tik migruoji? Ironiškas požiūris į emigraciją – „Laiptų galerijoje“ atidarytoje Martyno Gaubo skulptūrų parodoje „Apie emigraciją“.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Radviliškietis skulptorius, tapytojas, grafikas M. Gaubas „emigravęs“ iš Šiaulių į Birštoną, šiuo metu ten gyvena, kuria. Trumpam sugrįžęs jis atidarė skulptūrų parodą, kurioje pristatė 12 kūrinių iš bronzos ir medžio.

„Daug kartų esu sakęs – man žodis emigracija baisiai nepatinka. Todėl, neslėpsiu, parodos pavadinimas irgi nepatinka“, – dėstė filosofas Gintautas Mažeikis.

Emigracija, anot jo, „žmogeliukų judėjimas šen bei ten“.

„Menininkas turi savitą stilių, laisvė su ironija nuolatos keičiasi vietomis. Judėti – vienas ryžtas, turėti drąsos keistis, matyti ironiją, laisvę, didingumą – kitas“, – skulptorių M. Gaubą apibūdina filosofas.

Autorius M. Gaubas prisipažino, jog paroda „Apie emigraciją“ gimė spontaniškai – netikėtai laimėjo projekto finansavimą. Parodoje eksponuojamos skulptūros – prisiminimai iš vaikystės, žaidimai, žaislai stovėję prie vaikų darželio.

Menininkas yra pasaulio skulptorių tinklo „Sculpture network“ narys, sukūręs daugiau nei 500 įvairaus formato skulptūrų, surengęs 25 personalines parodas, dalyvavęs daugiau kaip 70 bendrų parodų Lietuvoje ir užsienyje. Kartais į parodas iškeliauja tik kūrėjo darbai, o pats M. Gaubas lieka Lietuvoje. Menininkas juokauja, kad jo darbai yra daugiau matę nei jis.

Paroda veiks iki birželio 2 dienos.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

PARODA: Šiaulių „Laiptų galerijoje“ menininkas Martynas Gaubas atidarė skulptūrų parodą „Apie emigraciją“.

KŪRINYS: Lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną vaizduojanti skulptūra „Friends forever“ (liet. draugai amžinai).