„Imperatoriaus laivynas dega“ Kražiuose

„Imperatoriaus laivynas dega“ Kražiuose

„Imperatoriaus laivynas dega“ Kražiuose

Per Žolinę Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro galerijoje pristatyta suomių-lietuvių kilmės menininko ir poeto Christian Narkiewicz-Laine paroda „Imperatoriaus laivynas dega“.

Parodos atidaryme dalyvavęs autorius pasakojo, jog „Imperatoriaus laivynas dega“ – romantinė instaliacija, atkurianti menamą 1514 metų įvykį, kuomet poetas Romos imperatoriaus Maksimiliano buvo siųstas į epinę kelionę ištirti ir įsisavinti naujai atrastas Centrinės ir Pietų Amerikos teritorijas. Ši kelionė – poeto aprašyta istorija, kuri baigiasi imperatoriaus laivyno gaisru Pietų Karibų salos Jukatano pakrantėje. Menininkui-poetui imperatoriaus degantis laivynas tampa gyvenimo sugriautų svajonių ir žlugusių siekių metafora.

Instaliacija įkvėpta didžių XVIII -XIX amžiaus karinio jūrų laivyno tapybos šedevrų, o svarbiausia – rusų tapytojo Ivano Aivazovskio darbų. Ch. Narkiewicz-Laine savo 5 dienų instaliacijos metu praėjusių metų spalį Misisipės upėje konceptualiai atkartojo kelias I. Aivazovskio pavaizduoto mūšio scenas, naudodamas ispanų galiono laivų prototipus.

Menininkas atliko instaliacijos foto/video dokumentaciją, kuri ir buvo pristatyta Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro galerijoje parodos metu, lydima katalogo su fotografijomis ir pasakojimo tekstu.

Christian Narkiewicz-Laine yra laikomas vienu įtakingiausių Skandinavijos poetų pastaraisiais dešimtmečiais ir vienu lyderiaujančių Suomijos konceptualaus ir šiuolaikinio meno kūrėjų. Jis yra Lietuvos pilietis ir didikų Narkevičių-Kacucevičių bei Radvilų šeimų, kilusių iš Kražių, palikuonis iš motinos pusės. Savo laiką dabar jis dalina tarp Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų, dirba Galenos mieste, Ilinojaus valstijoje.

Ch. Narkiewicz-Laine atvyksta ir į Kražius, dalyvauja Kražių festivalio renginiuose. Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro bibliotekai jo mama Charlote Narkiewicz-Laine yra padovanojusi daugiau kaip tūkstantį specializuotų meno ir architektūros leidinių anglų kalba.

Ch. Narkiewicz-Laine sakė, jog Kražiuose džiaugiasi jo širdis, jis jaučiasi esąs nepakartojamos erdvės dalelė, sugrįžusi namo.

„Šiaulių krašto“ inf.

Dalios KARPAVIČIENĖS nuotr.

PARODA: Paroda „Imperatoriaus laivynas dega“ – romantinė instaliacija, atkurianti 1514 metų menamą įvykį, pasibaigusį Romos imperatoriaus laivyno gaisru. Menininkui-poetui degantis laivynas tampa gyvenimo sugriautų svajonių ir žlugusių siekių metafora.

KRAŽIAI: Savo parodos atidaryme dalyvavęs Christian Narkiewicz-Laine (dešinėje) sakė, jog Kražiuose džiaugiasi jo širdis, jis jaučiasi esąs nepakartojamos erdvės dalelė, sugrįžusi namo. (Šalia – klebonas Alionidas Budrius).