Į festivalį suvažiavo 17 chorų

Į festivalį suvažiavo 17 chorų

Į festivalį suvažiavo 17 chorų

Vakar Šiaulių meras Justinas Sartauskas Savivaldybėje dėkojo III tarptautinio chorinės muzikos festivalio „Šiauliai cantat“ kolektyvų vadovams: „Ačiū, kad mus džiuginate koncertais“.

Rūta JANKUVIENĖ

ruta@skrastas.lt

Festivalyje, kuris skamba nuo ketvirtadienio ir tęsis savaitgalį, dalyvauja 17 chorų iš Čekijos, Latvijos, Rusijos, Vokietijos ir Lietuvos. Suvažiavo vaikų ir jaunimo, suaugusiųjų mišrūs chorai.

Lietuvai atstovauja geriausieji Šiaulių miesto ir rajono chorai, Radviliškio, Plungės muzikos mokyklų chorai.

Iš Pskovo (Rusija) atvykusio studentų kapelos vadovė Tatjana Sosnickaja merui pabrėžė, jog Pskovą XIII amžiuje valdė Lietuvos kunigaikštis Daumantas, yra netgi jo įkurtas Daumanto miestas.

„Mus sieja kone giminingas ryšys, – juokavo chorvedė. – Išdrįsome dalyvauti festivalyje, nors mūsų kapeloje dainuoja studentai, neturintys specialaus muzikinio pasirengimo. Labai džiaugiamės atvykę, Šiauliai – gražus miestas, žmonės – geranoriškai, labai šiltai mus priėmė.“

Iš Rusijos atvyko choras nuo Uralo, įveikęs net 4000 kilometrų kelionę. Iš Vokietijos, Čekijos – vaikų chorai – Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ draugai.

Festivalis rengiamas trečią kartą – jis atkeliavo iš Kauno. Sumanytojai yra Kauno klubas „Cantat domine“, rengiantis ir festivalį „Kaunas cantat“, bei Šiaulių kultūros centro kamerinis jaunimo choras „Atžalynas“.

„Atžalyno“ vadovė Jurgita Juozūnienė džiaugiasi, jog festivalis auga ir tampa išskirtine chorinės muzikos švente: ir jos dalyviams, ir miestui, puoselėjančiam chorų tradiciją.

Šeštadienį dainavimo mokykloje „Dagilėlis“ vyks chorų konkursas, kuriame paaiškės aukso ir sidabro diplomų laimėtojai. Baigiamasis konkurso akcentas – varžytuvės dėl Grand Prix – įvyks vakare Ch. Frenkelio viloje. Festivalio tarptautinei vertinimo komisijai vadovauja garsus latvių kompozitorius ir chorvedys Richards Dubra.

Festivalio baigiamasis koncertas nuskambės sekmadienį 13.30 val. Šv. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje.

Jono TAMULIO nuotr.

RYŠYS: Tatjana Sosnickaja, Pskovo valstybinio universiteto studentų kapelos vadovė, primena, jog Pskovą yra valdęs Lietuvos kunigaikštis Daumantas: „Taigi, mus sieja kone giminingas ryšys.“