Grupės „Pikaso“ nariai dėkingi už galimybę kurti ir laukia susitikimo su biržiečiais

Asmeninio albumo nuotr.
„Blogiausia, kas gali nutikti žmogui, yra nebandyti arba galvoti, kad nepavyks“, – sako grupės „Pikaso“ vyrai.
„Daina visada randa kelią į žmogaus sielą. Man patinka tie atlikėjai, kurie atlieka dainas išjausdami. Aš noriu dainoje jausti atiduotą atlikėjo širdį – tik tada galiu patikėti muzika. Manau, kad tie atlikėjai, kurie savo vidumi išpildo muziką, yra patys geriausi“, – sako grupės „Pikaso“ narys Haroldas Šklėrius.

Kaip, kada ir kodėl susikūrė grupė „Pikaso“?

Grupė susikūrė 1999 metais. Buvo paskelbta atranka, jos metu atrinkti trys vaikinai. Jie tapo grupės „Pikaso“ nariais.

Kodėl „Pikaso“?

Tuometinio grupės nario Dainiaus pravardė buvo Pikaso, todėl taip pavadinti nuspręsta ir grupę.

Pristatykite savo grupės narius ir jų indėlį?

Šiuo metu grupę sudaro trys nariai – Rokas, Tomas ir Haroldas. Kiekvienas į „Pikaso“ gyvenimą įnešame didelę dalį savęs, savo idėjų bei talento. Niekada nebuvo matuojamas kiekvieno nario indėlis atskirai, esame grupė ir visada dirbame kaip komanda.

Kokie pokyčiai grupėje įvyko per tuos 25 metus?

Natūralu, kad per 25-erius gyvavimo metus grupėje vyko daug pokyčių. Tiek repertuaro, tiek grupės sudėties atžvilgiu. Visi pokyčiai vyko tik norint sustiprinti ar pagerinti muzikos, pasirodymų kokybę. Šią dieną galima drąsiai teigti, jog grupė yra aukščiausiame kokybės taške.

Kas, be muzikos, jus „pikasiečius“ sieja?

Visi mėgstame kokybišką poilsį, skanų maistą, aktyvias pramogas. Bendraujame šeimomis, per tiek metų kartu esame tapę tikrais draugais.

Kas Jūsų grupėje groja „pirmuoju smuiku“?

Niekada apie tai negalvojome ar nediskutavome. Kiekvienas narys yra užpildantis 1/3 grupės dalį ir yra vienodai svarbus kolektyvui.

Jūsų grupė ir daina „Europos vidury“ yra susilaukusi išskirtinio Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos dėmesio. Ką Jums tai reiškia?

Gitanas Nausėda šį kūrinį pasirinko, kaip jam labiausiai patinkančią lietuvišką dainą Baltijos šalių prezidentų susitikime. Labai malonu, kad „Europos vidury“ kelia malonius ir patriotiškus jausmus tiek paprastam žmogui, tiek Prezidentui.

Jūs, minėdami savo 25-erių metų muzikinės veiklos sukaktį, savo koncertinį turą pavadinote „9131“. Kodėl toks įdomus skaičius?

Galbūt šis skaičius atrodo mistiškai, bet taip tikrai nėra. 9131 – būtent tiek dienų gyvuoja grupė “Pikaso”.

Ar ilgametis grupės stažas įpareigoja?

„Pikaso“ vardas visada įpareigojo. Tai pati populiariausia vaikinų-vyrų grupė Lietuvoje per pastaruosius dešimtmečius. Daug panašaus stiliaus ir sudėties grupių per tą laiką gimė ir mirė, o „Pikaso“ ir mūsų muzika išliko – tai daug ką pasako. Mūsų grupė turi gražią istoriją ir daug pasiekimų per šiuos metus. Visa tai neleidžia atsipalaiduoti ir visada įpareigoja viską atlikti 100 procentų.

Kokias naujas dainas įtraukėte į šį koncertinį turą?

Kaip tik šiuo metu turime malonias ir įdomias diskusijas dėl turo programos turinio. Grupė savo repertuare turi daugybę hitų, sudėtinga atrinkti pačias geriausias dainas ir sutalpinti jas į dviejų valandų trukmės koncertą. Neabejotinai tai bus geriausios, per visus 25-erius metus, įrašytos dainos.

O senąsias „Pikaso“ dainas „Tu netikėjai manim“, „Europos vidury“, „Ašarėlė“, „Pravirkęs ruduo“, „Jis tau meluoja“, „Baltas laiškas“, „Sniegas, iškritęs liepą“, „Anei“, „O, brolau“ ir kitas išgirsime?

Be jokios abejonės, šios dainos bus įtrauktos į koncertų programą, tai – grupės istorija.

Jūs visi esate sukūrę šeimas, auginate vaikus. Ar šeima – nėra stabdis koncertinei veiklai?

Šeimos mus visokeriopai palaiko ir supranta. Dažnu atveju, tai nėra stabdis, o atvirkščiai – šie žmonės motyvuoja toliau kurti ir žengti pirmyn.

Ar visi Jūsų grupės nariai užsiima tik „Pikaso“, ar turi ir kitų veiklų? Kas ir kokių?

Grupės veikla nėra vienintelė mūsų gyvenimuose. Rokas sėkmingai darbuojasi Kauno Muzikiniame teatre, vaidina spektakliuose, dirba su žymiausiais šalies aktoriais bei režisieriais bei atlieka pagrindinius vaidmenis. Haroldas ir Tomas dar yra ir renginių vedėjai.

Pastaruoju metu vėl į arenas, bent trumpam, sugrįžta seniai iširusios, bet vėl susijungusios grupės. Tai – žiūrovų nostalgija joms, ar jų nostalgija žiūrovams. Kaip Jūs manote?

Nostalgija, manau, abipusė. Jeigu atlikėjai pasiilgsta scenos ir nori vėl dainuoti savo dainas – puiku. Jeigu yra žmonių, kurie nori tokios muzikos klausyti, jos yra pasiilgę – dar geriau.

Kaip leidžiate laisvalaikį? Kartu ar atskirai?

Darbų grafikas išties įtemptas, todėl laisvalaikį dažniausiai leidžiame atskirai. Tiesa, bent keletą kartų per metus organizuojame komandines atostogas, kurių metu susitinkame ir be darbinių temų maloniai praleidžiame kelias dienas visi kartu.

Kas padeda kovoti su neigiamomis emocijomis?

Neigiamos emocijos nėra mūsų draugas, todėl stengiamės jų išvengti ir į viską žiūrėti pozityviai. Kaip ir kiekvienoje veikloje, atsiranda trikdžių, nesklandumų. Juos reikia spręsti, o ne liūdėti ar dėl jų išgyventi.

Kokių įdomių ar linksmų istorijų yra nutikę besiruošiant koncertams ar jų metu?

Per daugybę metų kartu scenoje tikrai nutiko kelios dešimtys kuriozinių situacijų, keistų, juokingų dalykų. Sunku išskirti vieną. Galime išduoti paslaptį, kad savo 25-ečio koncertų metu ruošiamės dalį tų istorijų papasakoti. Dabar kaip tik esame paieškose nuotraukų ir vaizdo įrašų, kurie mums primintų pačius pikantiškiausius nutikimus. Būtinai juos koncertų metu pademonstruosime ir aptarsime.

Kokiomis akimirkomis suvokiate, kaip greitai bėga laikas?

Laiko greitis labai atsispindi vaikuose – kai stebi, kaip greit jie auga, kaip kasmet kinta jų sąmoningumas, aktualijos ir užrašai ant sąsiuvinių viršelių – „1 klasės mokinio“ , „2 klasės mokinio”, „3 klasės mokinio” ir t.t.

Kas blogiau – patirti nesėkmę ar taip niekada ir nepabandyti?

Blogiausia, kas gali nutikti žmogui, tai nebandyti arba galvoti, kad nepavyks. Tik nesėkmės mus grūdina, moko ir ruošia kitiems, geresniems sprendimams. Nėra žmogaus, kuris nepadarė klaidų, priimdamas sprendimus. Deja, yra žmonių, kurie galėjo savo gyvenime padaryti labai didelius dalykus, bet net nepabandė, dėl savo nepagrįstų baimių.

Jei kuriam nors grupės nariui pasiūlytų ar tektų išvykti į kitą šalį visam laikui, kur kiekvienas iš jūsų vyktumėte ir kodėl?

Turbūt, vienintelis argumentas, kodėl būtų galima keltis gyventi kitur, būtų klimatas. Norėtųsi išvengti ilgos lietuviškos žiemos ir ilgiau mėgautis saule. Lietuva yra nuostabi šalis tiek gyventi, tiek mokytis, tiek auginti vaikus, tiek džiaugtis mūsų gražia gamta.

Už ką Jūs esate labiausiai dėkingi šiam gyvenimui?

Už galimybę kurti, daryti tai, ką mylim ir gyventi iš to, kas teikia didelį malonumą.

Jūs ne kartą esate buvę Biržuose. Kokie įspūdžiai?

Žinoma, ne kartą esame buvę ir labai laukiame dar vieno apsilankymo. Biržai – labai gražus, šiltas ir gerų žmonių miestas. Žinome netgi kelias vietas, kuriose galima skaniai pavalgyti ir tai ruošiamės padaryti iškart, kai tik atvyksime.

Jūsų žodis biržiečiams?

Gražių ir sėkmingų visiems šių metų... Linkime, kad būtumėte pačios geriausios nuotaikos ir labai lauksime susitikimo su Jumis mūsų koncerte kovo 3 dieną. Iki pasimatymo!

DOSJĖ

1999 metais susibūrusi Lietuvos vaikinų grupė „Pikaso“ atlieka pop stiliaus dainas. Grupė sėkmingai debiutavo, išleidusi albumą „Saulė“, kuris netrukus tapo „auksiniu“. „Pikaso“ taip pat nugalėjo „Radiocentro“ apdovanojimų „Geriausio metų debiuto“ kategorijoje. Nors 2004 metais grupė oficialiai išsiskyrė, po kelių metų pertraukos ji vėl grįžo į Lietuvos pop muzikos sceną. 2010 metais „Pikaso“ paskelbė naujų grupės narių sudėtį. 2022 metais M.A.M.A. apdovanojimuose jie buvo įvertinti „Metų tradicinės pop muzikos grupės“ nominacijoje. Šiandien grupė vėl aktyviai koncertuoja.

Šių metų kovo 3 dieną 17 valandą grupė „Pikaso“ atvyks į Biržų kultūros centrą, kuriame surengs savo jubiliejinį 25-mečio koncertą.