Dailininkas, kūręs ir herbus, išlydėtas į užtarnautą poilsį

„Biržiečių žodžio“ nuotr.
Egils Skuja ne tik tapė paveikslus, bet ir sukūrė Biržų, Vabalninko, Juodupės, Papilio miestų herbus.
Praėjusią savaitę Biržų kultūros centro dailininkui Egi­lui Skujai buvo paskutinė darbo diena. Išsiskyrėme su ilgiausiai – 48 metus – toje pačioje įstaigoje, tose pačiose pareigose dirbusiu bendradarbiu, kuris nuo šiol mėgausis pelnytomis atostogomis.

Net neabejojame, kad E. Skujos kūryba žinoma ir pažįstama ne tik dailės meno gerbėjams, bet ir visiems Biržų kultūros centro lankytojams. Tai jo subtilios dekoracijos visus šiuos dešimtmečius puošdavo sceną, renginius. Tai jo personalinės parodos rūmams suteikdavo ypatingos dvasios, jaukumo, pripildydavo erdves tyliais, išjaustais, šiltais ir šviesiais pasakojimais. Tai jo kurti skelbimai, plakatai, bukletai skleisdavo informaciją apie Biržų kultūros centre vykstančias šventes, festivalius, kitas veiklas.

E. Skuja gimė 1944 metais kaimyninės Latvijos miestelyje Bauskėje. Jis 1968-1973 metais studijavo Rygos dailės akademijoje, įgijo dailininko – dizainerio specialybę. Į Biržus dailininkas atvyko 1975 metais ir nuo tada dirbo dailininku Biržų kultūros centre.

Visą tą laiką Egils aktyviai kūrė. Jis yra Lietuvos dailininkų sąjungos, akvarelininkų draugijos narys. Nuolat dalyvavo ir iki šiol dalyvauja parodose, pleneruose.

„Egi­lo Skujos tapyba – tai ramus, sutelktas natūros stebėjimas, apibendrinta, prislopinta spalvų gama, žmogiškos gyvenimo realybės atspindžiai. Tai menininkas, kurio dėka ne vienas parodų lankytojas išmoko jautriau pažvelgti į supantį pasaulį, šalia esantį žmogų“, – taip apie E. Skujos kūrybą kalba dailės žinovai, kritikai, vertintojai.

Jo tapytais paveikslais žavėjosi ir žavisi ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Vokietijos ir kitų šalių dailės mylėtojai. E. Skuja yra sukūręs Biržų, Vabalninko, Juodupės, Papilio miestų herbus. Jo tapyti paveikslai ne kartą buvo pristatyti Biržų krašto muziejuje „Sėla“. Paraleliai dirbdamas Biržų V. Jakubėno muzikos mokykloje, šis dailininkas su dideliu atsidavimu, išmintimi ugdė ir jaunuosius mūsų krašto dailininkus.

48 metai vienoje darbovietėje – iškalbingas skaičius, bylojantis apie pastovumą, ištikimybę. Be to, E. Skuja – žmogus, apdovanotas dieviška ramybe ir gebėjimu ją spinduliuoti į aplinką, gebėjimu pajusti šalia kuriančio kolegos nuotaiką ir ją papildyti savo kūryba, tokiu būdu išgaunant darnią visumą.

Mes, Biržų kultūros centro darbuotojai, džiaugiamės ir didžiuojamės, kad visus šiuos ilgus metus E. Skuja buvo mūsų bendruomenės žmogus – visų labai mylimas ir gerbiamas bendradarbis. Būtent apie tai šiandien ir kalbėjome.

Už Biržų vardo garsinimą, ilgametę kūrybinę veiklą bei profesionalų ir kruopštų darbą įgyvendinant savo kūrybines idėjas E. Skujai buvo įteikta Biržų rajono savivaldybės mero Kęstučio Knizikevičiaus pasirašyta padėka. Padėką paskutiniąją darbo dieną įteikė vicemerė Astra Korsakienė, kuri į naują gyvenimo etapą išeinančiam dailininkui išsakė daug gražių ir jautrių padėkos žodžių bei nuoširdžių palinkėjimų.

Biržų kultūros centro direktorius Romas Lesevičius, atsisveikinant su ilgamečiu bendradarbiu, viso kolektyvo vardu, dėkojo už kartu nueitus ilgus ir prasmingus metus – kartu nuveiktus darbus, pagalbą, palaikymą, nuoširdumą, draugystę ir bendrystę. Ko tik nelinkėta kolegai... Svaiginančio laisvės pojūčio, atsiveriant naujiems horizontams, puikios sveikatos, siekiant tuos horizontus įveikti, kūrybinio įkvėpimo ir augimo, tikėjimo, kad pasikeitimai visada suteikia naujas galimybes bei drąsos tomis galimybėmis pasinaudoti.

Mes pasigesime tavęs, mielas kolega, o direktorius antrina – Biržų kultūros centro durys visada svetingai atvertos visiems, ypač buvusiems bendradarbiams.