Ch. Frenkelio viloje liejosi pašėlęs džiazas

Ch. Frenkelio viloje liejosi pašėlęs džiazas

Ch. Frenkelio viloje liejosi pašėlęs džiazas

Ketvirtadienio vakarą Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio vilos koncertinė salė buvo perpildyta. Muzikos mėgėjus į džiazo kerus įtraukė trečiojo tarptautinio Ch. Frenkelio vilos vasaros festivalio koncertas „Pašėlusios improvizacijos“, kuriame grojo vieni žinomiausių džiazo virtuozų Lietuvoje Artūras Anusauskas (fortepijonas) ir Vytautas Labutis (saksofonas).

Koncerto  klausėsi ir buvusio šiauliečio A. Anusausko tėvai.

Muzikantai sakė patys nežinantys, kokia tvarka koncerte skambės kūriniai, tad netikėtumo dvasia neišsisklaidė iki koncerto pabaigos.

Šmaikščiai bendraudami ir improvizuodami atlikėjai salėje sukūrė, kaip ir žadėjo, pašėlusią atmosferą.

Improvizatoriai ir patys spėliojo, kokį kūrinį groti pasirinks kolega.

„O dabar pagrokime iš natų. Mes ir taip mokame“, – šmaikštavo A. Anusauskas. O prieš lyrinę melodiją pridėjo: „Dabar ką nors gražiai pagrosime“.

A. Anusausko paragintas grojant pritarti žodžiais, V. Labutis atsakė saksofono solo: „Tai yra mano žodžiai“.

Po koncerto atlikėjai, netikėtai atsitrenkę į  užrakintas koncertinės salės duris, grįžo į sceną bisui.

Klausytojai nuo prakaito permirkusiems muzikantams dėkojo atsistoję ir šūksniais „bravo“!

A. Anusauską ir V. Labutį jungia ilgametis kūrybinis bendradarbiavimas įvairiuose muzikiniuose projektuose.

A. Anusauskas – pianistas, kompozitorius, surengęs daug solinių fortepijono muzikos koncertų, koncertavęs su Lietuvos valstybiniu, Kauno, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniais ir Lietuvos kameriniu orkestrais. A. Anusauskas dalyvavo džiazo festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, koncertavo su žymiais užsienio atlikėjais.

V. Labutis groja daugeliu instrumentų, be džiazo atlieka akademinę muziką, dalyvauja performansuose, groja indų muzikos ansamblyje, su simfoniniais orkestrais, šiuolaikinės kamerinės muzikos kolektyvais, rašo muziką kino filmams ir spektakliams. V. Labutis koncertavo bemaž visoje Europoje, Amerikoje, Australijoje, Azijoje.

Kitas vasaros festivalio koncertas vyks sekmadienį, rugpjūčio 19 dieną, Ch. Frenkelio vilos parke, jame gros Danijos gitarų kvartetas „Corona“.

„Šiaulių krašto“ inf.

Rolando PARAFINAVIČIAUS nuotr.

IMPROVIZACIJA: Artūras Anusauskas (fortepijonas) ir Vytautas Labutis (saksofonas) klausytojus nukėlė į pašėlusį džiazo improvizacijų pasaulį.