Boguslavui Radvilai – paskutiniajam vyriškosios giminės Biržų kunigaikštystės valdytojui ir Biržų pilies statytojui – 400!

Kunigaikštis Boguslavas Radvila, anot dr. Deimanto Karvelio, Biržuose dar tebėra Terra incognita. Didžiąją gyvenimo dalį pragyvenęs Prūsijoje, jis tik vieną kartą lankėsi Biržuose, bet ir prieš šimtmečius buvo įvaldytos nuotolinio darbo technologijos – jis puikiausiai vadovavo Biržų pilies statyboms po pusbrolio Jonušo Radvilos mirties. Boguslavas buvo paskutinysis vyriškosios giminės Biržų-Dubingių šakos kunigaikštis, valdęs Biržų kunigaikštystę, statęs Biržų pilį, ypatingai rūpinęsis fortifikacijos darbais. Birželio 3 d. turėtume visi kartu paminėti kunigaikščio Boguslavo Radvilos 400-ąjį gimtadienį, bet karai bei stichinės nelaimės ir valdovų, kunigaikščių planus sugriauna... Tad pakviesime daugiau apie Boguslavą, vieną iškiliausių, ligi šiol neįvertintų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politikų, sužinoti ir jo gimtadienį tinkamai paminėti rudenį, Europos paveldo dienų metu. Šią dėmesio vertą asmenybę pristatys prof. dr. Deimantas Karvelis.

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ kunigaikščių Radvilų menėje Boguslavo Radvilos portretas eksponuojamas Biržus valdžiusių Radvilų portretų galerijoje (Giršės (Heršės) Leibovičiaus graviūrų kopijos, skaitmeniniai vaizdai gauti iš VU bibliotekos Retų spaudinių skyriaus). Muziejaus fonduose saugomas ir tapytas Boguslavo Radvilos portretas, šiuolaikinė interpretacija – profesoriaus V. Galkaus darbas iš portretų ciklo „Radviliana“.

„Vivat kunigaikštis!“- sušukime Jo Šviesybei Boguslavui Radvilai šiandien, o apie jį daugiau sužinoti ateikime į Biržų pilį rudenį, rugsėjo mėnesį, Europos paveldo dienų metu.