Biržietė poetė Alma Karosaitė: „Poezija atskleidžia kalbos jėgą tiek profesoriui, tiek šaltkalviui“

Benedikto Januševičiaus nuotr.
„Kaip pribloškia mus ankstyvos ir nelauktos mirtys, kaip imi nebepasitikėti likimu, kai jis mirčiai atiduoda geriausius“,- taip Alma Karosaitė rašė autobiografijoje.
„Man kūryba yra visai ne palaimos, katarsio akimirkos. Greičiau noras sutvarkyti pasaulį, padaryti jį kiek geresnį, gražesnį, teisingesnį“,- taip Biržų krašto poetė Alma Karosaitė, augusi netoli tykių Apaščios ir Agluonos upių, yra sakiusi apie kūrybą. Jai vakar būtų sukakę 78 metai.

Biržietiškas lyrizmas

Poetė gimė Gavėnų kaime 1945 metais sausio 1-ąją, tačiau jos gimtadienis nusikėlė į sausio 19-ąją, nes tą dieną buvo išrašytas gimimo liudijimas (mirė 2014-ųjų rugsėjo 8 dieną). Mokėsi A. Karosaitė Dirvonakių, Geidžiūnų, J.Janonio internatinėje mokyklose. Jau tada pradėjo rašyti savo skambius, gražiai sueiliuotus eilėraščius, kuriuos spausdino „Biržiečių žodyje“.

Kūrėja išskirtinai lengvai bendravo su visais, kuriuos sutiko savo kelyje, o kūryboje vyravo biržietiškas lyrizmas, taurus dvasingumas. Šie bruožai tryško iš knygų: „Eini su manimi“ (1979 m.) ir „Žemė balų akimis“ (1983 m.). Nemažai eilių iš šių knygelių tapo dainomis.

9-ajame dešimtmetyje Biržuose muzikavo dvi populiarios grupės: restauravimo dirbtuvės roko grupė „August band“, vadovaujama E. Gražio ir „Siūlo“ fabriko vokalinis-instrumentinis ansamblis „Artelė“, vadovaujama E.Kubiliaus. Būtent „Siūlo“ grupė – viena iš pirmųjų Lietuvoje sukūrė ir atliko kelias dainas, pagal žemietės poetės eiles. Visų trijų dainų muzikos autorius – Vidmantas Galeckas. Tai – „Savaitės aidas“ (1984 m.) – daugelio vyresnių biržiečių neužmiršta daina:

„Vėl dieną prie dienos glaudi.

Ir pavargsti, kol suskaičiuoji,

Viena linksma, kita graudi.

Per žvyrą stumiasi trečioji.

O ketvirtos laukai tušti,

Lyg būtum nieko nė nesėjęs.

Penktoji niaukės per anksti,

O šeštąją išblaškė vėjas!“

Dar dvi dainos – „Tik vienas klausimas“, „Gėris ir blogis“ iš 1985-ųjų kūrybos.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com