Baroko muzika – Vabalninko bažnyčioje

Stanislovo Vadapolo nuotr.
S. Šerytė (iš kairės), V. Norkūnas ir R. Dubinkaitė Vabalninko bažnyčioje žavėjo susirinkusius barokinio stiliaus muzika.
Liepos 18 dieną Vabalninko Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje susirinkę tikintieji ne tik išklausė Šv. Mišias, bet jų laukė ir įspūdingas koncertas.

Skambėjo dainininkių Renatos Dubinkaitės ir Saulės Šerytės balsai, jos atliko sakralinę programą „Serafimų giesmės”, sukurtą dueto „Duo Barocco” dešimtmečio proga. Vargonais akomponavo Vilimas Norkūnas. „Buvo įspūdingas koncertas. Visiems paliko labai gerą įspūdį“,- kalbėjo Vabalninko gyventojai ir svečiai.

Dainininkių R. Dubinskaitės ir S. Šerytės sakralinė programa „Serafimų giesmės” sukurta dueto „Duo Barocco” dešimtmečio proga. Ryškiausių XVII a. italų kompozitorių, tokių kaip Claudio Monteverdi, Francesco Cavalli, Giovanni Felice Sances, Giovanni Legrenzi, sakraliniai kūriniai – tai lyg dangiškosios serafimų giesmės, kviečiančios šlovinti Dievo visagalybę, Marijos švelnumą, Jėzaus gerumą, Dieviškos meilės santykį ar Komunijos paslaptį, pasitelkiant psalmių ir kitus Biblijos žodžius, sakralinės kantatos rečitatyvo ir arijos formas. Tai spalvinga muzikinė kelionė, kviečianti patirti ekspresyvų, kontrastų kupiną baroko epochos religinį jausmingumą.

Meno kūrėjo statusą turintis V. Norkūnas senąja muzika susižavėjo 2002 metais Zalcburge (Austrija), studijuodamas koncertinės vargonų ir sakralinės muzikos specialybes Mocarteumo universitete. Čia pradėjo mokytis groti klavesinu, klavikordu, hamerklavyru ir studijuoti basso continuo. Nuo 2016 m. koncertuoja su senosios muzikos ansambliu „Duo Commovendo“ Lietuvoje, Italijoje ir Austrijoje, kuriame griežia austrų barokinio smuiko virtuozė Vera Otasek. Vilimas Norkūnas organizuoja kasmetinius Šv. Kazimiero senosios muzikos edukacinius festivalius ir meistriškumo kursus, taip pat yra Biržų „Baroko pavasario“ meno vadovas, veda seminarus Lietuvoje ir Austrijoje. Atlikėjus į Vabalnininką pakvietė Baroko pavasario Biržuose“ proga Biržų krašto muziejaus „Sėla“.

"Biržų kultūra Biržuose, Lietuvoje ir pasaulyje"

logo