„Aukso paukštė“ nutūpė į Pabiržės žmonių rankas

Gražinos Dagytės nuotr.
Pabiržės folkloro ansamblio narių rankose sutvisko „Aukso paukštė“. Ta proga įsiamžinta kartu su viešniomis iš Lietuvos nacionalinio kultūros centro.
Praėjusį sekmadienį į Biržų kraštą atskriejo jau trečioji „Aukso paukštė“. Šįkart ji nutūpė Pabiržėje – garbingą apdovanojimą ir geriausio 2019 m. krašto kolektyvo ir vadovo vardą pelnė Biržų kultūros centro Pabiržės skyriaus folkloro ansamblio „Žemyna“ žmonės.

Pabiržiečiai yra įpratę vasarą susirinkti į pasibuvimą netoli bažnyčios, po didžiaisiais, tolimus laikus menančiais medžiais. Tik šįkart tas susibėgimas buvo truputį kitoks – sulaukta kitokio, „auksinio“ paukščio. Jo „skrydis“ virš Pabiržės priminė senuosius pasakojimus apie mitinį paukštį, kuris kadaise į žemę numetė grūdą, iš kurio išaugo didelis Gyvybės medis, šaknis leidžiantis kiekviename žmoguje. Jo dėka žmogus pats tapo gyvybės medžiu, šaknimis besisemiančiu stiprybės iš gimtosios žemės, o šakomis siekiančiu protėvių išminties. Tai patvirtino ir folkloro ansamblio, pelniusio išskirtinį apdovanojimą nariai, senąsias tradicines dainas, Biržų krašto šokius, pasakojimus, lietuviškus papročius puoselėjantys ir skleidžiantys daugiau kaip dvidešimt metų.

Ansamblyje dainuoja ir šoka apie dešimt šio krašto šeimų, kurias kolektyvo vadovė Aušra Trapulionytė Butkauskienė šventės proga pristatė visiems ansamblio gerbėjams.

Prieš trejetą metų ansambliečiai, minėdami kolektyvo dvidešimtmetį, lankoje pasodino vyšnių sodą. Medeliai jau džiugina ne tik žiedais, bet ir uogomis. Lygiai taip ir kolektyvo nariai augina savo atžalas, kurios natūraliai sugeria visą tėvų dalinamą išmintį, kad vėliau ja dalytųsi su savo vaikais.

Koncerto pradžioje už perduotas dainas dėkingi žemyniečiai prisiminė prieš savaitę šį žemiškąjį pasaulį palikusią kaimyninio Gulbinų kaimo folkloro ansamblio vadovę, mokytoją Eugeniją Grigaliūnienę. Daugiau nei penkiasdešimt metų kolektyvui vadovavusiai, ne tik Gulbinuose žinomai, folkloro puoselėtojai nuskambėjo jos mėgta daina.

Pasak sveikinimo žodį tarusios Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotojos Astros Korsakienės, „Aukso paukštė“ niekada nesirenka silpnos šakos. Žemyniečiai, pasak vicemerės, yra stiprūs, saviti, galintys saugoti mūsų krašto kultūrą.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro žymą, liudijančią, jog kolektyvas pripažintas 2019 metų geriausiu folkloro ansambliu bei Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos diplomą įteikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Jūratė Šemetaitė bei Lietuvos nacionalinio kultūros centro Nematerialaus kultūros paveldo specialistė Loreta Sungailienė. Geriausio folkloro ansamblio ir vadovo žymą gavusiam kolektyvui viešnios linkėjo ir toliau saugoti ir branginti širdies meilę dainai, šokiui, muzikai, nes tai yra nevienadienė vertybė.

Renginio dalyviams buvo pristatytas ir dienos šviesą išvydęs Biržų krašto tradicinių šokių diskas „Lioj šokeila, lioj trinkeila“, kuriame „Žemynos“ ansamblio nariai įrašė net dvidešimt šokių.

Po Pabiržės senaisiais medžiais sekmadienį ilgai netilo dainos, o gausus būrys sveikintojų buvo dosnus gražių žodžių ir vasaros gėlių puokščių.