Atsiprašė, parašiusi tiesą

L. Bataitienės nuotr.
Knygą „Vėtra Lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“ žurnalistė Silvija Kučėnaitė – Foti rašė net 20 metų ir pati nesitikėjo atrasti skaudžių faktų. Tada pripažino: „Tiesą sakė močiutė, sakydama – nerašyk knygos, palik viską ramybėj, nereikia krapštytis“...
Knygos skaitymas įprastai reiškia džiaugsmą. Tačiau, ne šį kartą. Kai Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje vyko knygos „Vėtra Lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“ pristatymas, po renginio skirstydamiesi biržiečiai svarstė, kaip biblioteka galėjo išdrįsti pakviesti knygos autorę, J. Noreikos anūkę žurnalistę Silviją Kučėnaitę – Foti pasakoti apie dviprasmiškai vertinamus senelio poelgius – negi laisvės gynėjas galėjo prisidėti prie Holokausto?

Atsitiktinis pokalbis pakeitė knygos turinį

Jono Noreikos-Generolo Vėtros anūkė, žurnalistė Silvija Kučėnaitė-Foti (gim. 1961) užaugo Čikagos lietuvių bendruomenėje, dažnai girdėdama apie savo senelio nuopelnus kovojant už Lietuvos laisvę. Jis – Birželio sukilimo organizatorius, Štuthofe jį kalino naciai, o grįžusį į Lietuvą nužudė KGB.

Mama prieš mirtį paprašė Silvijos užbaigti jos misiją – įamžinti Generolo Vėtros atminimą knygoje. Silvija sutiko. Vėliau viešnagės Lietuvoje metu ji sužinojo: yra žmonių, manančių, kad Noreika, nacių okupacijos metu būdamas Šiaulių apskrities viršininku, prisidėjo prie Holokausto. „Tai sužinojau visai atsitiktinai. Buvau pakviesta į mokyklą, kuri pavadinta senelio vardu. Ten vyko gražus koncertas, programa. Po oficialių iškilmių teko pasikalbėti su mokyklos direktoriumi ir jis užsiminė, jog žydai nėra patenkinti, kad mokykla taip pavadinta. Nustebau, kodėl? Jis man per daug nieko neaiškino, tik pasakė, kad tokia istorija“,- prisimena Silvija. Nuo tada jai nedavė ramybės mintis išsiaiškinti tikrąją tiesą.

Ar buvo skaudu? Silvijai, senelį laikiusiai svarbiu lietuvių tautos herojumi, tai pasirodė neįtikėtina: negi šeima galėjo nuo jos nuslėpti svarbius Noreikos gyvenimo faktus? Tada ji prisiminė močiutės pasakymą, kad geriau ji knygos nerašytų, nes praeitį reikia palikti praeičiai...

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com