Atrastos autentiškos sinagogos durys

Atrastos autentiškos sinagogos durys

Atrastos autentiškos sinagogos durys

Pakruojyje lankėsi Kultūros paveldo centro specialistai. Jie įvertino, kurios Pakruojo medinės sinagogos detalės yra unikalios ir turės būti išsaugotos ją perstatant.

Sinagogos tyrinėtojai aptiko iki šiol nežinotas autentiškas duris.

Justina DIKŠAITĖ

pakruojis@skrastas.lt

„Pakruojyje išlikusi sinagoga išskirtinė tuo, kad yra vasarinė – joje buvo meldžiamasi vasarą. Statinys vertingas ir savo dydžiu, barokiniu, aukštu, dviejų pakopų stogu“, – teigė Kultūros paveldo centro specialistė Viktorija Mačiulaitytė.

Žydų maldos namai skirstyti pagal sezoną: medinėse sinagogose buvo meldžiamasi vasarą, mūrinėse – šaltuoju metų laiku.

Medinių sinagogų Europoje likę apie dvi dešimtis. Beveik visos jos yra Lietuvoje. Seniausia iki šių dienų Lietuvoje išlikusi medinė sinagoga pastatyta Pakruojyje 1801-aisiais.

Bėgant amžiams, vietinių „šule“ vadinta sinagoga keitė savo išvaizdą ir paskirtį. Tarybiniais metais erdviose jos patalpose buvo sumūrytos pertvaros.

Čia veikė kino teatras, sporto salė. Pastatui šildyti buvo sumūrytos krosnys. Yra išlikę mūriniai kaminai.

Tyrinėdami sinagogą, Kultūros paveldo specialistai atrado autentiškas, 1920-ųjų pastato plane pažymėtas duris. Jos užkaltos pastato išorines sienas dengiančiomis lentomis.

Pakruojo Kultūros paveldo tarnybos vedėjas Mindaugas Veliulis spėjo, kad pradėjus ardyti statinį, autentiškų sinagogos detalių gali pasirodyti daugiau.

Antram gyvenimui sinagogą planuojama prikelti iki 2016-ųjų. Laiko apgadintą pastatą numatoma išardyti ir pastatyti iš naujo. Į perstatytą sinagogą yra numatyta perkelti miesto vaikų biblioteką.

Autorės nuotr.

DURYS: Tyrinėtojai sinagogos sienoje aptiko užkaltas duris.