Atrasti nežinomi dailininko G. Bagdonavičiaus ekslibrisai

Atrasti nežinomi dailininko G. Bagdonavičiaus ekslibrisai

Atrasti nežinomi dailininko G. Bagdonavičiaus ekslibrisai

Jonas NEKRAŠIUS

Advokatas, kultūrologas

Šiaulietis dailininkas Gerardas Bagdonavičius (1901-1986), paskatintas kolekcininko ir bibliofilo, advokato Viktoro Cimkausko (1896-1944), nuo 1924 m. daugiau kaip 60 metų kūrė ekslibrisus. Jo sukurti knygos ženklai Šiauliuose pirmą kartą buvo eksponuojami 1926 m. lietuvių dailės parodoje, surengtoje Vilniaus gatvėje stovinčiuose F. Vaitkaus namuose. Parodos aprašyme nurodoma, kad G. Bagdonavičiaus ekslibrisais ypač domisi šiauliečiai.

Pagal turimus nepilnus duomenis G. Bagdonavičius sukūrė daugiau kaip 200 ekslibrisų. Išliko nemažas pluoštas dailininko G. Bagdonavičiaus ekslibrisų ir jų eskizų. Vien prof. V. Rimkaus ekslibrisui jis sukūrė dvidešimt tris eskizus (iš jų 12 eskizų saugomi pas prof. V. Rimkų).

Eskizai kurti tušu, pieštuku, rašalu, flomasteriu. Tai įrodo, kad dailininkas itin kruopščiai ir atsakingai kurdavo ekslibrisus, ieškodavo geriausio galutinio varianto, kuris ir virsdavo knygos ženklu.

Dar nemažai G. Bagdonavičiaus sukurtų ekslibrisų ar jų eskizų neišliko arba nėra žinomi, saugomi įvairiuose muziejuose, privačiuose rinkiniuose ar kolekcijose.

Neseniai, padedant šiauliečiui Mariui Bekeriui, kuriam esame dėkingi už pagalbą, pavyko aptikti iki šiol nežinomus tris ekslibrisus, kuriuos dailininkas G. Bagdonavičius, maždaug apie XX a. septintąjį dešimtmetį, sukūrė Šiauliuose žinomam knygrišiui Stanislovui Sipkui (1910-1993).

Knygrišys S. Sipkus gimė 1910 m. rugpjūčio 23 d. Liepojoje, geležinkelininko šeimoje. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui kartu su tėvais pasitraukė iš Liepojos (Latvija) į Gomelį (Baltarusija). 1919 m. mirus S. Sipkaus tėvui, motina, likusi viena su penkiais vaikais, tais pačiais metais atvyko į Lietuvą ir įsikūrė Šiauliuose. Vaikystėje Stanislovas Sipkus Šiauliuose lankė mokyklą, kurioje besimokydamas susidomėjo knygrišyste. Kaip įrišti knygas jį išmokė Šiaulių mergaičių gimnazijos mokytojas Brunonas Gužauskas.

S. Sipkus savarankiškai įrišinėti knygas Šiauliuose pradėjo 1930 m. Prieškaryje vertėsi knygrišio amatu. Šis neeilinių gabumų jaunuolis ilgainiui tapo patyrusiu knygrišiu ir išvarė didelę knygrišystės vagą Šiauliuose.

Pokaryje nuo 1953 m. iki 1974 m. S. Sipkus dirbo knygrišiu Šiaulių buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato knygrišykloje. Jis nemažai įrišo knygų G. Bagdonavičiui. Atsidėkodamas knygrišiui, dailininkas G. Bagdonavičius 1967 m. sukūrė jam knygos ženklą „Ex libris St. Sipkus“.

Apie 1970 m. G. Bagdonavičius sukūrė S. Sipkui dar vieną knygos ženklą su įvairaus dydžio šrifto įrašu: „Ex libris. Stanislovas Sipkus“. Pas knygrišio S. Sipkaus artimuosius išliko ir šio ekslibriso cinkografinė klišė. Be to, išliko dar vieno G. Bagdonavičiaus sukurto įdomaus knygos ženklo „Ex libris Stanislovas Sipkus introligatio“, eskizas. Pastarojo ekslibriso eskize dailininkas G. Bagdonavičius pavaizdavo knygrišio darbo simbolius – spaustuvus ir knygą ir įrašė lotynišką knygrišio pavadinimą – introligatio.

Šiuos tris ekslibrisus S. Sipkus naudojo savo gausios lituanistinės bibliotekos knygoms žymėti. Joje buvo nemažai ir paties S. Sipkaus įrištų knygų. Pasak knygrišio giminaičio M. Bekerio, sovietmečiu didelę ir retą S. Sipkaus biblioteką, kurioje buvo nemažai prieškaryje Lietuvoje išleistų knygų, per kelis kartus konfiskavo sovietų saugumas.

G. Bagdonavičius sukūrė ir daugiau ekslibrisų, apie kuriuos iki šiol nebuvo žinoma jo kūrybos tyrinėtojams. Vilniuje gyvenanti, iš Šiaulių kilusi gydytoja ir poetė Laisvūnė Petkevičienė papasakojo, kad mokėsi Šiaulių J. Janonio vidurinėje mokykloje, kurią baigė 1958 m. G. Bagdonavičius buvo jos piešimo mokytojas.

Dailininkas apie 1972-1973 metus sukūrė ir jai padovanojo trijų knygos ženklų „Ex libris Laisvūnė Petkevičienė“ eskizus. Dar vieną knygos ženklo eskizą G. Bagdonavičius XX a. aštuntajame dešimtmetyje sukūrė Šiauliuose ilgą laiką gydytoju dirbusiam Stasiui Petkevičiui (1940-1991). Šiame knygos ženkle „Ex libris Stasys Petkevičius“ tarp knygų ir medikamentų pavaizduotas gydytojas, rankose laikantis kaukolę ir vaistažoles.

Prašome laikraščio skaitytojus pasidalinti turima informacija, atsiųsti paštu šių eilučių autoriui arba Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriui (el. p. menocentras@savb.lt) duomenis apie turimus ar žinomus dailininko G. Bagdonavičiaus sukurtus ekslibrisus ar jų eskizus, pateikti jų pavyzdžius nuskenuoti Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondui.

Taip norima surinkti, suregistruoti ir aprašyti kiek įmanoma išsamiau visus dailininko G. Bagdonavičiaus sukurtus ekslibrisus ir knygos ženklus.

EKSLIBRISAI: Du ekslibrisų “Ex libris Laisvūnė Petkevičienė” eskizai iš L. Petkevičienės rinkinio ir du ekslibrisų eskizai “Ex libris Stanislovui Sipkui” iš J. Nekrašiaus kolekcijos.