Atnaujintas Povilo Višinskio memorialinis muziejus

Atnaujintas Povilo Višinskio memorialinis muziejus

Atnaujintas Povilo Višinskio memorialinis muziejus

Ušnėnuose (Kelmės rajonas) atnaujintas Povilo Višinskio memorialinis muziejus – namas ir muziejinė ekspozicija.

Didžiausia muziejaus pastato problema, iškilusi prieš šešerius metus, buvo stogas. Sunkiausia, pasak Kelmės krašto muziejaus, kuriam priklauso ir Povilo Višinskio memorialinis muziejus, direktorės Danutės Žalpienės, buvo remontui gauti lėšų.

„Iš pradžių Savivaldybė pinigų neskyrė, vėliau skyrė, bet – per mažai, užteko tik techniniam projektui. Vėliau skirta ir daugiau. Šioje situacijoje mus išgelbėjo Kelmės krašto partnerystės vietos veiklos grupė, su kuria bendradarbiaudamas muziejus parengė paraišką stogo atnaujinimui. 2012 metais jau pasirašyta trišalė sutartis su Nacionaline mokėjimo agentūra“, – pasakojo direktorė, projekto vadovė.

Projekto vertė – 128 tūkstančiai litų, iš jų – Paramos fondas skyrė 103 tūkstančius litų, 20 tūkstančių litų – Valstybės dalis, apie 13 tūkstančių litų prisidėjo Kelmės rajono savivaldybė. Iš gautų lėšų pavyko ne tik stogą sutvarkyti, bet ir atnaujinti ekspozicijos stendus, vitrinas, įrengti apsaugos signalizaciją, įsigytos reikiamos priemonės renginiams organizuoti. Pastate įrengta elektros instaliacija – iki šių metų muziejuje elektros nebuvo. Projekto įgyvendinimas, pasak D. Žalpienės, nebuvo lengvas. Prirašyta tiek kalnų popierių, kad jais būtų buvę galima ir patį stogą uždengti.

Povilo Višinskio sodyba dar nebaigta tvarkyti. Ateityje reikia keisti pastatų rąstus, sutvarkyti teritoriją. Darbai numatyti Kelmės rajono strateginiame plane.

„Šiaulių krašto“ inf.

Dalios KARPAVIČIENĖS nuotr.

STOGAS: Povilo Višinskio memorialinis muziejus apdengtas nauju nendrių stogu.

ELEKTRA: Po rekonstrukcijos muziejuje atnaujintos ekspozicijos, įvesta elektra.