Apie Bir­žų kraš­to poe­tus, ku­rių ei­lės ta­po dai­no­mis

„Biržiečių žodžio“ nuotr.

Tęsinys. Pradžia gruodžio 21 d.

Rezultatas pranoko R. Kazlo lūkesčius

„Poetai ateina“ – skirtingų aktorių dėlionė R.Kazlo talentingai sujungta į bendrą prasmingą visumą. 2019 pavasarį užgimęs unikalus koncertas-spektaklis sulaukė didžiulės sėkmės, daugybės prašymų pakartoti. Daug apie tai rašyta (15 min., Promostar, etaplius...). Keletas įdomesnių pastebėjimų:

„Išleidę albumą ir pradėję kurti koncertą-spektaklį pagal Lietuvos poetų eiles, R.Kazlas nežinojo, kiek laiko kūrinys bus rodomas. Tai buvo drąsus žingsnis į iki šiol Lietuvos scenoje nebandytą žanrą, kuriame persipina poezija, vaidyba ir muzika. Kaip publika nežinojo, ko tikėtis, taip R.Kazlas nebuvo tikras, ar kam nors be jo paties tai dar bus įdomu.“

„Dauguma žmonių nepasitiki poezija, kultūra, labiau ieško pramogos, triukšmo, sensacijų, efektų, fejerverkų, adrenalino, o šis sumanymas nėra toks. Sėkmingi pasirodymai įkvėpė vilties ir drąsos, jog galima eiti ir toliau tokiu keliu. Vienas dalykas yra skaityti eiles vienam kur nors bibliotekoje, klube, tiesiog mažoje erdvėje, visai kas kita, kai su tavimi scenoje dar beveik dešimt muzikantų, vaizdas ekrane, šviesos ir salė pilna publikos, kuri nežino ko tikėtis, kas čia bus ir apie ką visa tai. Jei atvirai – rezultatas pranoko mano lūkesčius“- prisimena R.Kazlas.

Sąžinė ir talentas

Apsilankę koncerte-spektaklyje „Poetai ateina“ neleis sumeluoti – vakaras išties tampa atradimu. Nustembi, kokios puikios lietuviškos poezijos esama. Sužavi ir meistriškas R.Kazlo gebėjimas į tobulą visumą sujungti skirtingų poetų eiles. R.Kazlas įsitikinęs – geras eilėraštis veikia kaip burtažodis, kaip užkalbėjimas. „Asmeniškai galiu paliudyti, kad po spektaklio-koncerto aplanko kažkoks skaidrumo, pakylėtumo pojūtis. Gal dėl to,kad tariu tuos burtažodžius, o gal dėl to,jog jie iš tiesų veikia? Žinote,iš tų poetų visko galima tikėtis... Daugumos poetų, kurių eilės skambėjo koncerte, jau nebėra tarp mūsų. Ir dauguma jų mirė jauni. Tai žmonės, kurie neturėjo tiek apsukrumo, verslumo ir kiaulės akių, bet turėjo labai didelę sąžinę ir talentą. Jie nemokėjo prisitaikyti ir kūryba juos sudegino. Tačiau poezija nemiršta, ji – gyva ir turi skambėti. Kai man labai sunku, aš atsisuku į muziką, į poetus ir tai man labai labai gelbsti. Šiais laikais, kai poezija nukišta kažkur toli, po ekonomikos, rinkimų ir t.t.,toks žingsnis – labai rizikingas. Tačiau aš džiaugiuosi, kad jūs išgirdote tuos, kuriuos aš ir laikau tikruoju Lietuvos elitu“,- po koncerto sakė R.Kazlas.

„Poetai ateina“- iš tų koncertų, kurie palieka žymę. Galbūt paskatina atsiversti seniai pamirštą knygą, gal paieškoti to iki šiol negirdėto autoriaus,kurio eilės vis dar skamba galvoje. Sakyti „koncertu“ nėra tikslu. Tai, ką publikai parengė R.Kazlas, teisingiau būtų vadinti spektakliu, kuriame vėl susitinka dvi senos draugės – muzika ir poezija.

Klyksmas baltame popieriaus lape

Tikras Poetas – ne šio pasaulio paukštis, visada šiek tiek svetimas, sunkiai paaiškinamas ir suprantamas daugumai, tačiau jo eiliuotas klyksmas dažai atrakina mūsų viduje slapčiausias duris, pramuša šarvus, pažadina tai, kas žmoguje gražiausia. Tai klyksmas, kuris nuolat atsimuša į baltą popieriaus lapą, sužalodamas ar užsimušdamas pats. Tačiau ant to lapo lieka smūgio žymė-eilėraštis. Matyt, dėl to eilės mus kartais taip sujaudina. Jos turi savo kainą. Šis albumo, o sykiu ir koncerto herojus-Poetas, lietuvių poetai, jų eilės tapusios dainomis. Vienos pavardės žinomos geriau, kitos – mažiau girdėtos. Tačiau visų jų kūryba,kaip sako R.Kazlas, šiandien kukliai tūno atokiau. O tereikia tik atsisukti į ją, įsiklausyti... ir suprasi, kokios puikios poezijos esama. Aktorius norėjo ne tik supažindinti publiką su jų eilėmis, tačiau ir parodyti jų veidus.

Poeto veidas – jo kūryba

Atrodo, ne tokia ir sunki užduotis-surinkti garsių poetų nuotraukas šiais skaitmeniniais laikais. Tačiau pradėjęs rinkti, jis susidūrė su gana neįprastu reiškiniu-pasirodo viešai paskelbtų poetų nuotraukų ne tiek daug ir esama. Net prie pranešimų apie mirtį dažniausiai publikuojama ne paties poeto, o kokia nors asociacinė nuotrauka. „Dažniausia – deganti žvakė,- liūdnai pastebi R.Kazlas. – „Poetai ateina“ išsivertė be žvakelių – visų poetų fotografijos buvo rastos ir žiūrovai išvydo veidus tų, kurie eiliuotą žodį pasirinko savo gyvenimo pagrindu. Tikras poeto veidas – jo kūryba. Tai yra poeto nemirtingumo paslaptis. Poetas – gyvas, kai jo eilės vėl skamba“. Albumas „Poetai ateina“ – labai simboliškai parodo, kaip per anksti išeina dauguma poetų. Jame – 13 dainų, pagal 11 poetų eiles.

Trumpi gyvenimai ir plonos knygelės

„Manau, kad ne taip svarbu, kaip ir kada gimsta viena ar kita idėja, svarbu, kaip tu ją įgyvendini ir ar įgyvendini iš viso. Dabar, kai sumanymas jau realizuotas, net nežinau, kuo labiau džiaugtis-albumu ar koncertu-spektakliu? Matyt ir tuo, ir tuo. Šiais laikais daugybė žmonių rašo knygas, storas knygas, gražiai išleistos, tampančios bestseleriais, leidžiamos dideliais tiražais, o mano sumanymas buvo prisiminti tuos, kurie rašė sunkiai, parašė plonas knygeles, nugyveno trumpus gyvenimus, bet vis dėlto buvo tikri poetai ir jų kūryba turi neabejotiną meninę vertę. Jų būta ir, manau, esama ne tiek jau ir mažai. Beveik kiekvienas jų būtų vertas atskiro spektaklio ar albumo. Prie kai kurių autorių ateityje galbūt dar grįšiu, o šiame albume ir koncerte – spektaklyje „Poetai ateina“ likimo plunksnos broliai ir sesės kalbasi tarpusavyje, tai tarsi vienas monologas, susidedantis iš daugybės skirtingų autorių eilių“.

 Biržų kultūra Biržuose, Lietuvoje ir pasaulyje.

logo