Algimanto Raudonikio dainų pynė

Algimanto Raudonikio dainų pynė

Algimanto Raudonikio dainų pynė

Šeštadienį Joniškio kultūros centre nuaidėjo respublikinis festivalis–konkursas „Dainos sparnais“, kuriame nupinta kraštiečio kompozitoriaus Algimanto Raudonikio dainų pynė.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Du laureatai – šeimininkai

Šiųmetis festivalis–konkursas, kurio finaliniame ture susitiko aštuoni vokaliniai kolektyvai iš Kelmės, Šiaulių ir Joniškio rajonų, buvo ypač palankus šeimininkams.

Joniškio kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Jievarėlė“ (vadovė Alfreda Gavorkienė) vertinimo komisija, kuriai vadovavo Šiaulių Universiteto Menų fakulteto Muzikos pedagogikos katedros docentas Gediminas Ramanauskas, skyrė pirmą vietą.

Be to, joniškiečių kolektyvą maestro Algimantas Raudonikis įvertino už geriausią jo dainos atlikimą, įteikdamas asmeninį prizą – savo dainų kompaktinę ploktelę.

Antra vieta atiteko Skaistgirio (Joniškio rajonas) kultūros namų moterų vokalinei grupei „Retro“, vadovaujamai Ritos Eidukienės. Šis kolektyvas sudainavo ir pačios vadovės pagal literatės Onos Zemliauskienės eiles parašytą dainą.

Trečią vietą laimėjo Kelmės rajono Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centro mišrus vokalinis kvartetas (vadovas Augustinas Bartkevičius). Kražiškiams atiteko ir speciali nominacija už daugiabalsį lietuvių liaudies dainos a capella (be akompanimento – aut. past.) atlikimą.

Apdovanoti visi kolektyvai

Be apdovanojimų neliko nė vienas kolektyvas. Komisija stengėsi įžvelgti kiekvieno jų išskirtinumą.

Kelmės rajono Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centro moterų vokalinis kvartetas (vadovė Vilija Mikalajūnė) apdovanotas už originalumą.

Už nuotaikingą dainų atlikimą, privertusį šypsotis ir linguoti į taktą žiūrovus, nominacija skirta Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos moterų vokaliniam kolektyvui (vadovė Marija Savickienė).

Už patriotinės tematikos dainas įvertinta Joniškio kultūros centro choro moterų grupė (vadovė Laura Petkuvienė).

Scenine kultūra išsiskyrė Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus moterų vokalinis kolektyvas „Dainora“ (vadovė Ramutė Majauskienė).

Už tinkamai kolektyvui parinktą repertuarą apdovanotas Šiaulių rajono kultūros centro moterų vokalinis kolektyvas „Svaja“ (vadovė Birutė Lazdauskytė).

Visi kolektyvai atliko po dvi dainas, iš kurių viena privalėjo būti sukurta kompozitoriaus Algimanto Raudonikio. Populiariausia šįsyk buvo jo daina „Kur aukštas klevas“, skambėjusi net tris kartus.

Kol komisija sumavo rezultatus, žiūrovams koncertavo solistė Judita Leitaitė. Ji kartu su visais konkurso dalyviais ir pačiu maestro atliko ir finalinę dainą.

Konkursas vyksta nuo 2003-iųjų

Festivalis – konkursas „Dainos sparnais“, skirtas A. Raudonikio kūrybai populiarinti, pirmą kartą Joniškyje buvo surengtas 2003 metais. Tada jis buvo regioninis.

Respublikiniu konkursas tapo praėjusiais metais, išsiplėtus dalyvių geografijai. Pakeistos ir konkurso taisyklės. Jei anksčiau jame galėjo pasirodyti tik lygių balsų ir mišrūs 5–12 narių vokaliniai kolektyvai, tai dabar laukiami ir solistai, duetai, įvairios vokalinės grupės.

Autorės nuotr.

FINALAS: Finalinę dainą kartu su visais kolektyvais dainavo ir solistė Judita Leitaitė, ir maestro Algimantas Raudonikis.

ANTROS: Skaistgirio kultūros namų moterų vokalinei grupei „Retro“, vadovaujamai Ritos Eidukienės, atiteko antra vieta.

PIRMOSIOS: Joniškio kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Jievarėlė“ (vadovė Alfreda Gavorkienė) vertinimo komisija skyrė pirmą vietą.

TREČIOS: Trečią vietą laimėjo Kelmės rajono Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centro mišrus vokalinis kvartetas (vadovas Augustinas Bartkevičius).

NUOTAIKA: Už nuotaikingą dainų atlikimą, privertusį šypsotis ir linguoti į taktą žiūrovus, nominacija skirta Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos moterų vokaliniam kolektyvui (vadovė Marija Savickienė).