Žemdirbiai skuba baigti javapjūtę

Žemdirbiai skuba baigti javapjūtę

Žem­dir­biai sku­ba baig­ti ja­vap­jū­tę

Ne­ga­lu­ti­niais duo­me­ni­mis iki šios sa­vai­tės ra­jo­ne bu­vo nu­pjau­ta apie aš­tuo­nias­de­šimt pro­cen­tų ja­vų. Der­lin­gu­mas lai­ko­mas ne­blo­gu, ta­čiau grū­dų ko­ky­bei pa­ken­kė už­si­tę­sę lie­tūs.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

„Žem­dir­biai sku­ba baig­ti ja­vų nuė­mi­mą. Jei ne­sut­ruk­dys per­mai­nin­gi orai, ma­no­me, kad iki sa­vai­tės pa­bai­gos bus nu­kul­ta apie aš­tuo­nias­de­šimt pen­kis pro­cen­tus grū­di­nių“, – pro­gno­za­vo že­mės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Juo­zas Pu­pi­nis.

Ve­dė­jo ži­nio­mis, dau­ge­lio ja­vų lau­kų ne­nuim­tų be­li­kę „ga­liu­kai“. Tuo tar­pu ankš­ti­nių kol kas nu­kul­ta tik apie še­šias­de­šimt pro­cen­tų. Nes kom­bai­nai dar ne­ga­li va­žiuo­ti į pu­pų lau­kus – ši kul­tū­ra su­bręs­ta vė­liau, nei ki­tos.

Že­mės ūkio sky­riu­je ren­ka­mos ži­nios apie ja­vap­jū­tę liu­di­ja, kad šie­me­ti­nis der­lius – ne­blo­gas. Ja­vų vi­du­ti­niš­kai by­ra nuo 4,5 iki 5,7 to­nos iš hek­ta­ro.

J. Pu­pi­nis at­krei­pė dė­me­sį, jog der­lin­gu­mas skir­tin­go­se ra­jo­no vie­to­vė­se – ne­vie­no­das: Paš­vi­ti­nio ir Guos­ta­ga­lio se­niū­ni­jų žem­dir­biai ku­lia po 5,7–5,8 to­nos grū­dų iš hek­ta­ro, o dir­ban­tys Pak­ruo­jo ir Klo­vai­nių se­niū­ni­jų lau­kuo­se – apy­tik­riai to­na ma­žiau.

Ana­lo­giš­ki se­niū­ni­jo­se ir rap­sų der­lin­gu­mo skir­tu­mai. Paš­vi­ti­nie­čių ir guos­ta­ga­lie­čių aruo­duo­se jų pi­la­ma maž­daug po pus­ket­vir­tos to­nos iš hek­ta­ro, ki­to­se se­niū­ni­jo­se – ma­žiau (2,4–2,6 to­nos iš hek­ta­ro).

Žir­nių vi­du­ti­niš­kai ra­jo­ne pri­kul­ta nuo 1,9 iki 4 to­nų iš hek­ta­ro. Ge­riau­siai ši kul­tū­ra de­rė­jo Paš­vi­ti­nio se­niū­ni­jos lau­kuo­se.

Apie grū­dų ko­ky­bę že­mės ūkio sky­rius duo­me­nų ne­ren­ka. J. Pu­pi­nis iš po­kal­bių su žem­dir­biais da­ro iš­va­dą, kad ji – la­bai pra­sta.

„Lie­tūs su­ga­di­no grū­dus, dau­gu­ma jų par­duo­da­mi kaip pa­ša­ri­niai. Ūki­nin­kai liūd­nai juo­kau­ja, jog iš lau­kuo­se su­dy­gu­sių mie­žių ga­li­ma nors tuoj pat sa­lyk­lą da­ry­ti... Nors orai pa­si­tai­sė, bet, kaip sa­ko­ma, „iš­spaus­tos dan­tų pa­stos at­gal į tū­te­lę ne­be­sus­tum­si“. Kaip mais­ti­niai da­bar par­duo­da­mi tik vė­ly­ves­nės sė­jos va­sa­ri­niai kvie­čiai – jiems, vė­liau bren­du­siems, lie­tūs pa­ken­kė ma­žiau“, – sa­kė J. Pu­pi­nis.

Au­to­rės nuo­tr.

KO­KY­BĖ: Žem­dir­biai ap­mau­dau­ja, kad už­si­tę­sę lie­tūs pa­ken­kė grū­dų ko­ky­bei – ne vie­na­me lau­ke ja­vai nuo drėg­mės pa­pil­kė­jo, da­lis su­dy­go ir be­tin­ka tik pa­ša­rams.

SKIR­TU­MAI: Že­mės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Juo­zas Pu­pi­nis pa­ste­bė­jo, jog ra­jo­no se­niū­ni­jo­se ja­vų der­lin­gu­mas ski­ria­si.