Sū­rių šventės šurmuly

Sū­rių šventės šurmuly

Sūrių šventės šurmuly

Pošupių kaime (Joniškio rajonas) šeštadienį karaliavo lietuviški sūriai: kmynais, žolelėmis, cinamonu, džiovintais vaisiais pagardinti. Būta jų net suslėgtų iš tarkuotų morkų. Tačiau „Sūrių sūrio“ titulą pelnė pirmą sykį šioje šventėje dalyvavusios Žvelgaičų kaimo bendruomenės keptas sūris, pagardintas įvairiais prieskoniais.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Sūrių šventė auga

Nors karvių kasmet mažėja, sūrių šventė Pošupių kaime vis labiau plečiasi. Prieš kelerius metus prasidėjusi nuo vietos renginio, šiemet ji sulaukė šeimininkių iš Tauragės, Šiaulių, Telšių rajonų bei svečių iš Jelgavos rajono (Latvija), norinčių pasivaržyti savo gaminiais.

Rėkyvos (Šiauliai) bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė juokavo, kad karvių nė vienas nelaiko, tačiau šventei rado rėmėjų, kurie pienu ir jo gaminiais sušelptų.

Viešnia iš Elėjos (Latvija) Janina Muižniece atvežė sūrių su ožragės sėklomis, mocarela, taip pat pjaustyto ir indeliuose marinuoto sūrio. Moteris pasakojo prekiaujanti Latvijoje jau žinomos sūrininkės gaminiais, turinčiais paklausą.

Greitai visi sūrieji sūriai su peletrūnu, kmynais, anyžiniu lofantu, taip pat saldieji su džiovintais vaisiais dingo nuo Maldenių kaimo bendruomenės atstovės Emilijos Kvedarienės lininiu rankšluosčiu dengto padėklo.

Moteris paskutinę minutę susizgribo, kad jau beveik visus iš turėtų 18 sūrių pardavė, o dar nė vieno nepristatė paradui ir komisijai. Likęs sūris su cinamonu buvo taip pat vienas iš geresnių, nes pretendavo į kelias nominacijas ir pelnė įdomiausio vardą.

„Sūrių sūris“ – iš Žvelgaičių

Komisijai pirmininkavo Lietuvoje dažna mugių dalyvė, sūrių gamintojo meistro vardą ir tautinio paveldo produkto sertifikatą turinti Stefa Strakšienė iš Rudiškių. Moteris, paragavusi Žvelgaičių kaimo gyventojos Meilutės Makaveckienės gaminto kepto ir prieskoniais pagardinto sūrio, iškart pasakė, kad tokį gaminį ji pirktų.

Po ilgų diskusijų susumavus rezultatus paaiškėjo, kad svarbiausią  „Sūrių sūrio“ titulą laimėjo būtent Žvelgaičių kaimo bendruomenės, dalyvavusios šventėje pirmą kartą, sūris. Ši bendruomenė išsiskyrė ir tuo, kad vertinimui pateikė tris skirtingų rūšių sūrius.

Įvairios nominacijos

"Naujo skonio sūrio" titulą laimėjo Bariūnų kaimo bendruomenė, suslėgusi jį ne iš varškės, bet iš morkų. Saldžiausiu sūriu pripažintas Kepalių kaimo bendruomenės „Ašvinė“ gaminys, taip pat iš morkų.

Bendruomenės vadovė Vladė Tomkuvienė „Šiaulių kraštui“ pasakojo, kad tarkuotas morkas patroškino piene su sviestu, pridėjo manų kruopų ir tada iš gautos masės slėgė sūrį, vis pabarstydama džiūvėsiais. Jį skanu valgyti su sirupu.

Didžiausiu tapo Žiurių kaimo bendruomenės sūris, mažiausią suslėgė Irena Norkienė, paslaptingiausias sūris buvo Joniškio rajono medikių senjorių klubo „Ave Vita“ gaminys, o kūrybiškiausias – Ziniūnų kaimo bendruomenės sūris, kuriam kaip foną moterys sukūrė visą paveikslą su karvytėmis bei piemenėliu.

Sočiausiu sūriu tapo Mindaugių kaimo bendruomenės gaminys, aštriausiu – marinuotas latviškas sūris.

Iš viso vertinimui buvo pateikta daugiau kaip 20 sūrių.

Pramogos ir mokymai

Susirinkusiems sūrių gamintoja Stefa Strakšienė, padedant Seimo nariui Vitalijui Gailiui, pademonstravo bei pamokė, kaip varškė sukrečiama į sūrmaišį ir sūris slegiamas.

Žiūrovus linksmino rajono saviveiklininkai, retro kolektyvas „Vėrinys“ iš Bernatonių (Panevėžio rajonas), rytietiškų šokių grupė „Bahera“. Visi buvo vaišinami sriuba, troškiniu bei plovu. Norintys turėjo retą galimybę paskraidyti parasparniu.

Kartu su sūrių švente Pošupių kaimo bendruomenė paminėjo ir savo gyvavimo dešimtmetį.

Autorės nuotr.

ŠVENTĖ: Pošupių kaimo moterys suslėgė visą krepšį sūrių.

KONKURSAS: Ant stalo rikiavosi konkursiniai sūriai.

GAUSA: Emilija Kvedarienė iš Maldenių kaimo atsivežė 18 savo gamintų sūrių.

NORAS: Pošupių kaimo bendruomenės pirmininkė Sigita Samoilova sakė, kad sūrių švente norima populiarinti ne tik šį produktą, bet ir grąžinti karvutes į kaimą, nes jų jau retai kur berasi.

KAIMYNAI: Viešnia iš Elėjos (Latvija) Janina Muižniece prekiavo sūriais su ožragės sėklomis, mocarela, taip pat pjaustytu ir indeliuose marinuotu sūriu, kuris renginyje išrinktas aštriausiu.

DEMONSTRAVIMAS: Žinoma sūrininkė Stefa Strakšienė į talką pademonstruoti, kaip į sūrmaišį sukrečiama varškė ir slegiamas sūris, pasikvietė Seimo narį Vitalijų Gailių.

LAIMĖJIMAS: Žvelgaičių kaimo bendruomenės pirmininkė Regina Gužauskienė, pristatydama žiūrovams Meilutės Makaveckienės gamintus sūrius, dar nežinojo, kad vienas jų bus pripažintas nugalėtoju – „Sūrių sūriu“.

MAŽIAUSIAS: Irena Norkienė šventei pagamino mažiausią sūrį.

SKANAVIMAS: Sūrių skanavo ir kapelos „Jazminai“ vyrai.