Plokštainis su sparneliais atnešė laimėjimą

Plokštainis su sparneliais atnešė laimėjimą

Plokštainis su sparneliais atnešė laimėjimą

Stupurų kaimo (Joniškio rajonas) gyventojos, aktyvios visuomenininkės, optimizmu ir savitu humoru išsiskiriančios Genovaitės Mumgaudienės „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlytas bulvių plokštainio su vištų sparneliais receptas tapo 2015 metų gruodžio mėnesio nugalėtoju. Kompiuteriu nesinaudojanti moteris gerokai nustebo sužinojusi iš anūkės ir pažįstamų, kad jos receptas sulaukė daugiausia palaikymo balsų.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Plokštainio „variacijos“

Genovaitei Mumgaudienei už „Šiaulių krašte“ išspausdintą receptą įteikta kulinarinė knyga „Dunkan receptai“ tapo netikėta ką tik praėjusio vardadienio dovana.

„Buvusi seniūnė Janina Kadienė vieną dieną paskambino ir pasakė: „Mes visi už tave balsuojame.“ Paskui anūkės sukruto, net krikšto dukra iš Anglijos. Aš kompiuteriu nesinaudoju, net nesupratau, kas čia dedasi“, – „Šiaulių kraštui“ pasakojo Stupurų kaimo gyventoja.

Moters bulvių plokštainis laimėtojas pastaruoju metu tapo itin populiariu patiekalu. Atšalus orams jis ir sušildo, ir suteikia pakankamai reikalingų kalorijų.

Aktyvią visuomenininkę tarpušvenčiu pasikvietė Gasčiūnų kaimo bendruomenė. Moteris persirengė Kalėdų Seneliu ir dar nusivežė karšto plokštainio, tik tą kartą jį pagardino ne vištų sparneliais, nes jų parduotuvėje negavo, bet blauzdelėmis.

„Kad ne keliems, o visiems kliūtų, prieš kepdama blauzdeles „padrožiau“, daugiau gabaliukų buvo“, – paaiškina G. Mumgaudienė.

Seniau, kai pati kiaulę augindavo,  į plokštainį dėdavo ir šonkauliukų, kuriuos prieš tai pamarinuodavo.

Mėgsta improvizuoti

Paklausta, kokie patiekalai jai labiausiai patinka, moteris numoja ranka ir nusijuokia: „Ką turiu, tą valgau.“ Kartais kiaušinienės pasikepa, būna, kad iš mėsos ir subproduktų dešros pasigamina. Kadangi prie namų turi net 45 arus žemės, užsiaugina vaistažolių arbatai, daržovių. Išverda morkų, cukinijų su perlinėmis kruopomis arba ryžiais košės – skanu prie mėsos, duonos ar bulvių, ir nebrangu.

„Mėgstu išbandyti naujus receptus, mišraines, kurių bičiulės pasiūlo. Improvizuoju, pridedu agurkų, paprikos, to, ko turiu“, – atvirauja Stupurų kaimo gyventoja.

Itin paprastas, bet skanus, jos teigimu, patiekalas, pagaminamas iš daržovių ir vištų odelių. Odelių galima gauti mėsos parduotuvėse.

Moteris odeles nuvalo, išplauna. Pritarkuoja bulvių, morkų, paspirgina lašinukų. Įdarą susuka į vištų odeles ir kepa orkaitėje.

70-metės namuose pastaruoju metu gyvena anūkė su dviem vaikais. Mažieji proanūkiai, močiutės teigimu, nelabai jos gaminamą maistą valgo. Labiau nori žuvies pirštelių ar kitų šiuolaikiškų produktų.

Veikli moteris

Genovaitė Mumgaudienė – itin veikli moteris. Ją sutiksi Pagyvenusių žmonių asociacijoje, Neįgaliųjų bei Žemaičių draugijose, Stupurų kaimo bendruomenėje, Stupurų moterų ūkininkių organizacijoje.

Su Neįgaliųjų draugijos Gataučių padalinio atstovais prieš šventes ji lankė vienišus, negalios ištiktus bičiulius Gataučiuose, Jauniūnuose. Nunešė ir smulkių dovanėlių: kam savo rankų darbo servetėlę, kam obuolių ir saldainių ar magnetuką šaldytuvui papuošti. Nors pati sunkiai vaikšto, sako: jei veža, bet kur gali keliauti.

Autorės nuotr.

LAIMĖJIMAS: Genovaitei Mumgaudienei laimėjimą, „Šiaulių krašto“ dovaną  knygą, atnešė bulvių plokštainio su vištų sparneliais receptas.