
Naujausios
Skanaus
Cukraus pudros pamokos
Maldenių kaimo (Joniškio rajonas) gyventoja Vlada Romutė Gramaliauskienė ant stalo rikiuoja keksą, grybukus ir riešutukus, "Skruzdėlyną", iš orkaitės traukia folijoje keptas įdarytas bulves. Moteris paskutinį dešimtmetį neretai sulaukia pasiūlymų šeimininkauti, paruošti kepinių šeimos šventėms. Kepiniai jos dėmesį patraukė dar vaikystėje, kai mažą mergaitę girininkijos šeimininkė pristatydavo trinti cukraus pudros arba plakti kiaušinio baltymo.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Pyragais namai kvepia kas savaitę
Kai užsukome į apsnigtą Vlados Romutės Gramaliauskienės kiemą, šeimininkė jau traukė iš orkaitės ką tik iškeptas, įdarytas bulves, o ant stalo puikavosi tą patį rytą pagamintas keksas, iš vakaro specialiai pobūviui užsakyti kiti saldumynai. Moteris pastebėjo, kad saldžiais kepiniais jos namai kvepia bent porą kartų per savaitę, o pasitaiko ir dažniau, nes vaikai, anūkai naminius gaminius vertina itin palankiai.
„Mano pečius elektrinis, sakau, vaikai, šiemet nebeišsimokėsiu, jei taip šeimininkauti reikės, — juokiasi maldeniškė. — Bet man patinka skanumynais pradžiuginti saviškius arba pažįstamus, kurie paprašo jubiliejams, kitoms šeimai svarbioms progoms. Tik šis užsiėmimas reikalauja nemažai sveikatos ir gerų produktų. Kartais nepasiseka — tai sviestas senas, tai kiaušiniai nevykę.“
Pirmosios vaikystės pamokos
Moteris daugiau laiko nekasdienio maisto gaminimui ėmė skirti maždaug prieš gerą dešimtmetį, kai kaime susikūrė bendruomenė, prireikė patiekalų šventėms, mugėms. Anksčiau laiko nebuvo, nes ištekėjo jauna, 19 metų, reikėjo auginti vaikus, plušėti medžio darbų įmonėje Klaipėdoje.
Tačiau pirmąsias maisto ruošimo pamokas Vlada Romutė Gramaliauskienė sako gavusi dar vaikystėje, besisukiodama Reibiniškių girininkijoje (jos tėvas dirbo eiguliu — aut. past.), kur tarnavo gera šeimininkė iš Skaistgirio. Ši moteris aplink žaidžiančioms mergaitėms neleisdavo dykai laiką leisti, vis rasdavo smulkių darbelių.
„Ji man ir draugei liepdavo iš cukraus gaminti pudrą. Cukrų supildavo į skuduriuką ir reikdavo mušti, trinti, kad liktų milteliai. Kitą sykį duodavo kiaušinių baltymus plakti beržo šluotele. Kartais užsimiršdavome, kiaušinių putos vėl sukrisdavo, tekdavo iš naujo darbo imtis, — pirmas pamokas virtuvėje mena maldeniškė. — Tortus šeimininkė puošdavo žaliais tikrų rūtų lapeliais, nes anuomet maisto dažų neturėjome, tekdavo suktis kitomis priemonėmis. Glajų darydavo iš uogų, kurios nudažydavo raudonai. Mėgiami būdavo pyragai — aguoninis arba lašinuotis. O pas senelius skaniausiai kvepėdavo šutinti kopūstai su lašinukais arba virtinukai, bulbabarščiai.“
Įdarytos bulvės pietums
Dabar moteris pietums dažnai kepa įdarytas bulves, kurias paruošti nesunku, nebrangu ir galima kaskart paįvairinti, keičiant įdarą.
„Parenkame maždaug vienodo dydžio bulves, jas nuplauname, išskobiame vidų ir ištriname druska, prieskoniais, kmynais bei dedame įdarą. Tinka malta mėsa, kurią paprastai ruošiame virtiniams, galima dėti grybų arba grybų su kopūstais įdarą. Paruoštas bulves suvyniojame į foliją ir kepame valandą 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Šį patiekalą labai mėgsta mano vaikai ir anūkai“, — sakė Vlada Romutė Gramaliauskienė.
1 „Skruzdėlynas“ arba 5 keksai
Šventiniam stalui tortą arba šakotį gali pakeisti „Skruzdėlynas“.
Jam reikės: 5 kiaušinių ir miltų (tiek, kad tešla taptų kieta, kaip naminiams makaronams) glajui — 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės vandens, 3 šaukštų medaus.
Iš kiaušinių ir miltų šeimininkė minko tešlą, ją gerai išmuša kočėlu, paskui dalimis kočioja kuo plonesnius lakštus, kuriuos supjausto norimos formos lapeliais ir verda perpus aliejaus ir taukų mišinyje. Galima virti vien aliejuje, bet pridėjus taukų, pasak V. R. Gramaliauskienės, gaminys būna trapesnis.
Iš cukraus, vandens, medaus verdamas sirupas, skirtas gaminiui sulipdyti ir skoniui suteikti. Sirupas tinka, kai kimba tarp pirštų kaip klijai. Papuošimui tiks cukraus pudra, tirpintas šokoladas arba kiaušinių baltymai, išplakti iki purumo su cukraus pudra. Šį plakinį galima nudažyti maistiniais dažais.
Greitų gaminių mėgėjoms Vlada Romutė Gramaliauskienė siūlo kepti keksą, nes jų galima penkis pagaminti per tą patį laiką, kurio prireikia vienam „Skruzdėlynui“.
Kekso tešlai, kurią greitai sumaišysite mikseriu, reikės: 3 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1— 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 2 stiklinių miltų, 0,5 stiklinės aliejaus. Jei norisi margo kekso, pusę tešlos galima padažyti kakavos milteliais. Išmaišyta maždaug grietinės tirštumo tešla pilama į formą ir kepama 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Riešutai ir grybai
Vlada Romutė Gramaliauskienė šventiniam stalui gali pasiūlyti keptų riešutų ir grybukų, tačiau jiems gaminti reikia specialių formų keptuvių, kokias galima būdavo įsigyti sovietiniais laikais.
Grybų ir riešutų tešla vienoda: reikia 200 gramų margarino arba sviesto, 6 kiaušinių trynių ir 1 viso kiaušinio, 1— 1,5 stiklinės cukraus, 3 šaukštų grietinės, 1 nubraukto šaukšto kepimo miltelių, apie 0,5 kilogramo miltų. Tešlą galima pagardinti muskato riešutu, maistiniais migdolų, romo ar vanilino kvapais.
Suminkyta tešla kepama specialiose formelėse. Po to grybukų kotai mirkomi cukraus pudros ir baltymo plakinyje, kuris vos vos parūgštinamas citrinos rūgštele. Kojelių apačia pabarstoma aguonomis. Grybų kepurėlės gali būti mirkomos šokolade, bet, pasak šeimininkės, ilgai veliasi. Todėl ji surado kitą variantą: kiaušinio baltymą suplaka su kakava, merkia į šią masę kepurėles, o paskui jas apvolioja sutrintų šokoladinių sausainių trupiniuose. Tuo tarpu riešutų puselės suklijuojamos cukraus pudros ir baltymo plakiniu, o į vidų galima dėti tikrų riešutų, uogų, razinų.
Autorės nuotr.
SKRUZDĖLYNAS: Vlada Romutė Gramaliauskienė „Skruzdėlyną“ siūlo vietoj torto ar šakočio.
BULVĖ: Įdarytos bulvės tinka pietums. Įdarą galima paruošti iš maltos mėsos, grybų ar grybų su kopūstais.
SKUBANTIEMS: Kas neturi laiko „Skruzdėlynui“, gali išsikepti keksą, kuriam prireikia penkis kartus mažiau laiko.
POREIKIS: Tokiems riešutams ir grybams gaminti reikia specialių formelių.