Pedagogė siekia gaminti naujau ir skaniau

Pedagogė siekia gaminti naujau ir skaniau

Pedagogė siekia gaminti naujau ir skaniau

Dabikinės specialiosios mokyklos socialinė pedagogė Rasa Laurinavičienė, gyvenanti Akmenėje, laimėjo „Šiaulių krašto“ mėnesio kulinaro titulą. Daugiausia skaitytojų balsavo už troškinio ir mišrainių receptus. Jai atiteko prizas – „Alma littera“ leidyklos kulinarinė knyga „Pas Oliverį namie“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

Pirmiau – receptas, po to – produktai

50-metė pedagogė darbą virtuvėje laiko mėgstamiausiu užsiėmimu.

Visada stengiasi patiekti kuo įdomiau ir skaniau paruoštą valgį. Receptų  dažnai pasirenka rusiškose interneto svetainėse.

„Pagrindiniai produktai – vištiena ir mėsos faršas, – sakė R. Laurinavičienė. – Bet vien iš jų vis ko nors naujo nesugalvosi. Tad ir ieškai receptų, kaip iš tų pačių produktų patiekti neragauto ar primiršto. Surandi daržovių, prieskonių ir jų derinių, paruošimo būdų.“

Šeimą džiugina improvizacijos

Artimieji dažniausiai yra pagrindiniai valgytojai Rasos namuose.

„Man patinka, kad paklausti, ką norėtų valgyti, nė vienas nesako: kotletų ar balandėlių, – džiaugiasi šeimininkė. – Galiu improvizuoti.“

Stalas būna didesnis, kai namo sugrįžta studentė dukra ir kariškis sūnus.

„Kai sugrįžta sūnus, patiekiu vis ką naujo, klausiu, ar patiko, – sakė R. Laurinavičienė. – Jeigu patiko, klausiu, kas kiek laiko galėčiau gaminti. Jei išgirstu, kad kas savaitę, vadinasi, labai patiko. O jei nelabai, tai norėtų kas mėnesį“.

Pedagogė mano, kad pomėgį ruošti valgius yra paveldėjusi iš mamos.

Vištienos valgių receptai

R. Laurinavičienė šįkart siūlo, kaip patiekti vištienos apkepą.

Jam reikalingi 4 kiaušiniai, 100 gramų miltų, 1 šaukštelis druskos, 0,5 litro pieno, 1 svogūnas, 100 gramų pakepintos vištienos, 100 gramų fermentinio sūrio.

Į indą, skirtą kepti orkaitėje, sudedame pjaustytą vištieną, svogūną (svogūną galima prieš tai apkepti), tarkuotą sūrį. Ant viršaus supilame suplaktus kiaušinius su pienu, druska bei miltais.

Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

Kitą vištienos valgį galima vežtis į kelionę ar išsinešti į gamtą ir po kelių valandų valgyti šiltą. Reikia vištieną smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su daugybe susmulkintų česnakų, morkų, šiek tiek kmynų, druskos ar kitokių prieskonių. Viską suminkyti, pridėjus truputėlį vandens ir aliejaus. Sukišti į litrinį stiklainį ir kepti orkaitėje produktų sultyse. Tik stiklainį būtina uždengti folijos lapeliu ar panaudotu metaliniu dangteliu. Galiausiai iškeptą vištieną tame pačiame karštame stiklainyje sandariai uždengi dangteliu, viską suvynioti į foliją ir – vežiesi kur nori.

Autoriaus nuotr.

PRIZAS: Pedagogė Rasa Laurinavičienė laimėtoje kulinarijos knygos „Pas Oliverį namie“ rado jai patinkančių valgių receptų.