Močiutės palikimas – receptų knygos

Močiutės palikimas – receptų knygos

Močiutės palikimas – receptų knygos

Liepos mėnesį „Šiaulių krašto“ skaitytojai daugiausia balsų atidavė tytuvėniškės Nijolės Astašauskienės pasiūlytam žvėrienos troškinio receptui.

N. Astašauskienė gaminti mėgsta, su seserimi naudojasi močiutės palikimu – receptų knygomis. Tačiau labai užsiėmusiai moteriai trūksta laiko.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Palikimu dalijasi su seserimi

Nijolė Astašauskienė – kelmiškė, tačiau jau daugelį metų gyvena Tytuvėnuose, dirba Tytuvėnų gimnazijos Meno skyriaus vadove.

Valgių gaminimas, pasak N. Astašauskienės, irgi menas. Savęs rimta šeimininke nelaikanti tytuvėniškė labai nustebo sužinojusi, kad jos „Šiaulių kraštui“ pasiūlytas žvėrienos troškinys išrinktas geriausiu mėnesiu receptu.

Virtuvėje Nijolė Astašauskienė pasinaudoja ir močiutės palikimu – senovinėmis receptų knygomis. Jomis dalijasi su seserimi. „Kai vaikai buvo maži, močiutės receptų knygas išsitraukdavau dažnai. Patikdavo nusižiūrėjus iškepti bandelių, sausainukų. Mielai visa šeimyna valgydavo“, – pasakojo N. Astašauskienė.

Skaniausios – jūros gėrybės

N. Astašauskienė sakė, jog virtuvėje nevengia ir eksperimentuoti, gamina visokius valgius.

„Kai mama gimdė seserį, buvau dvylikos metų. Tuomet pirmą sykį pagaminau pietus. Pavyko išvirti visai neblogą bulvienę, pagardintą smulkia tarka sutarkuotomis morkomis, kaip ir tėvelis virdavo. Ir tada, ir vėliau ką nors gaminti man būdavo ir yra smagu“, – su šypsena prisiminė tytuvėniškė.

N. Astašauskienei nuo vaikystės labiausiai patinka patiekalai su jūros gėrybėmis, ypač – krevetėmis. Tytuvėniškė pasigamina salotų su krevetėmis. Daržovių, kokių tik turi (įvairių salotų lapų, agurkų, pomidorų, paprikų, kopūstų ir panašiai), priplėšo ir pripjausto norimą kiekį. Krevetes išima iš indelio, trumpai, apie minutę, paverda, sudeda ant salotų. Iš apelsinų sulčių ir garstyčių išsiverda padažą, užpila ant salotų ir krevečių ir viską gerai išmaišo.

„Tokias salotas skanaujame mes su dukra, nei vyras, nei sūnus jų nevalgo“, – sakė N. Astašauskienė.

Tytuvėniškė, keliaudama po svečias šalis, stengiasi paragauti įvairių jūros gėrybių. Prancūzijoje valgė ir varliuką. Skonis buvo įdomus.

Dovana – Beatos receptų knyga

Nijolė Astašauskienė apsidžiaugė dovanų gavusi "Beatos virtuvė: Kepinių knyga".

„Beatos receptai man patinka, esu ne vieną išbandžiusi. Jos patiekalai įdomūs, nėra sudėtingi. Būtinai išbandysiu receptų ir iš šios knygos“, – sakė tytuvėniškė.

Autorės nuotr.

RECEPTAI: Nijolė Astašauskienė dovanų gavo "Beatos virtuvė: Kepinių knyga". Gamindama tytuvėniškė pasinaudoja ir Beatos patarimais.