Mėnesio kulinarės sumuštinius pamėgo daugelis

Mėnesio kulinarės sumuštinius pamėgo daugelis

Mėnesio kulinarės sumuštinius pamėgo daugelis

Balandžio mėnesio kulinare išrinkta Šiaulių rajono Meškuičių seniūnijos Nikančių kaimo seniūnaitė Irena Levickienė. Skaitytojams patiko jos sumuštinukų užtepėlė su rūkytais lašinukais, svogūnais, salotų prieskoniais ir majonezu. Mėnesio kulinarė apdovanota redakcijos prizu – knyga „Gyventi skanu“.

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ

jurgita@skrastas.lt

Neatpažįstamas produktas

I. Levickienė prisipažįsta, jog nėra iš tų moterų, kurios virtuvėje „atsigauna“. Bet jeigu reikia paruošti šventei patiekalų, ieško įdomesnių, naujų, eksperimentuoja ir tai daro su meile.

Ruošdama vaišes bendruomenės, vaikų šventėms ieško skanių ir nesudėtingai pagaminamų patiekalų: vieno kąsnio sumuštinukų, salotų.

Pasak seniūnaitės, prizą pelnę sumuštinukai per šventes akimirksniu dingsta nuo stalo. Juokiasi, jog daugelis net nesupranta, iš ko pagaminta užtepėlė. Gal su ryžiais ar kalmarais, spėlioja. Labai nustemba sužinoję, jog pagrindinė sudedamoji dalis – paprasčiausi smulkiai supjaustyti lašiniai. Daugeliui, kol nėra paragavę, keistas atrodo lašinių ir majonezo derinys.

Sumuštinukų užtepėlės su lašinukais receptą moteris sako tobulinusi kelerius metus, kol jis išėjo toks, koks yra dabar. Pirminiame recepte buvo daug sudedamųjų dalių: dar paprikos, krapai, petražolės ir t. t. Tačiau moteris įsitikino, kad užtenka vos kelių produktų, kad skonis būtų geras.

„Dabar jau Meškuičiuose visi, kas netingi, daro šiuos sumuštinukus ir vaišina svečius“, – juokiasi moteris.

Keletas receptų

I. Levickienė pateikia dar porą vieno kąsnio sumuštinukų idėjų.

Reikės indelio lydyto kreminio sūrelio be priedų ir indelio netikrų juodųjų ikrų. Viską sumaišyti ir tepti ant vaflių „talerių“.

Kita sumuštinukų užtepėlė gaminama iš džiovintų slyvų, graikinių riešutų, česnako, fermentinio sūrio. Proporcijas, pasak mėnesio kulinarės, geriau nusistatyti pačiam, kas labiau patinka. I. Levickienė daugiau ima fermentinio sūrio, slyvų stengiasi nepadauginti, kad nebūtų per saldu, labai patinka česnakas, todėl jo negaili.

Slyvas reikia išmirkinti ir sumalti mėsmale kartu su sūriu. Česnakus ir riešutus sutraiškyti, suberti į sūrio ir slyvų masę, viską išmaišyti. Užtepėlę galima tepti ant traškių duoniukų ar net bulvių traškučių.

Iš karštų patiekalų I. Levickienės šeima labiausiai mėgsta kepsnelius, kuriems pagaminti reikia kiaulienos, poros kiaušinių, poros šaukštų krakmolo, česnako, druskos, pipirų ir majonezo. Mėsa supjaustoma nedideliais gabaliukais, sumaišoma su kitais produktais ir parą laikoma šaldytuve. Kitą dieną kepami įkaitintuose riebaluose į keptuvę dedant šaukštu ir formuojant nedidelius kepsnelius.

Saldumynus ir pyragus sako gaminanti rečiau, tai daugiau dviejų dukterų pomėgis. Dabar labiausiai pamėgusi daryti tortus, kurių nereikia kepti. O receptų dažnai randanti ir „Šiaulių krašto“ receptų knygelėje.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

KULINARĖ: Irena Levickienė, Meškuičių seniūnijos Nikančių kaimo seniūnaitė, sakė, kad dovanų gauta kulinarijos receptų knyga „Gyventi skanu“ labiausiai džiaugsis dukra.