Labiausiai mėgsta tradicinius patiekalus

Labiausiai mėgsta tradicinius patiekalus

Labiausiai mėgsta tradicinius patiekalus

Liepos mėnesį „Šiaulių krašto“ dienos receptų kulinaro rinkimus laimėjo radviliškietė Ivanna Žmiejauskienė, rajono Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja. Jos pasiūlytas salotų su kumpiu receptas sulaukė daugiausia skaitytojų balsų.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Pirmumas – mėsiškiems patiekalams

Į „Šiaulių krašto“ Radviliškio redakciją atsiimti prizo – knygos „Kaupiame atsargas“ – atėjusi I. Žmiejauskienė sakė nesitikėjusi tapti laimėtoja. Netgi atvirkščiai – net nežinojusi, jog dienraščio internetinėje svetainėje vyksta balsavimas. Apie balsavimą ir proveržį į lyderių gretas jai pasakė kažkas iš pažįstamų.

Ivanna nežino, kas galėjo balsuoti už jos pasiūlytą receptą – gal giminaičiai, gal ir kolegos, jau užsiprašę paragauti jos gaminamų salotų su kumpiu. Nugalėtojos manymu, šios salotos tinkamesnės valgyti žiemą, nes yra gana sočios.

Dienos receptų laimėtoja pasakoja: jų šeimoje mėgiami sotūs patiekalai, daugiausia – mėsiški. Tad tradicinę lietuvišką virtuvę vertinančioje šeimoje gana dažnai verdami cepelinai, kepamas bulvių plokštainis, įvairūs blynai.

Tarp mėgiamų šeimos patiekalų – ir koldūnai, bet tik ne pirktiniai. Jiems I. Žmiejauskienė paaukoja kelias valandas – prigaminusi sudeda į maišelius ir užšaldo, kad panorėjęs bet kuris šeimos narys galėtų išsiimti ir išsivirti.

Prisišaldo ji ir įvairių prieskoninių žolelių – krapų, bazilikų, kurias vėliau panaudoja salotoms, ypač savo mėgiamoms graikiškoms. Prieskonius ar jų mišinius vartoja „grynus“, be druskų ir „E“ priedų.

Ukrainietiško kraujo turinti Ivanna verda ir ukrainietiškus barščius, kuriems reikia ne tik burokėlių, bet ir raugintų kopūstų, pupelių, morkų, česnako, o verdami jie mėsos sultinyje. Ivanna paprastai išverda gabalą mėsos, iš kurios galima pagaminti antrąjį patiekalą. Norintys gali išvirusią mėsą supjaustyti smulkiais gabaliukais ir sumesti atgal į sriubą – bus sočiau.

Savaitgalio nebūna be saldumynų

Beveik nebūna savaitgalio, kad Ivanna nekeptų kokio saldumyno. Saldėsių ant Žmiejauskų stalo būna dažnai. Šeima mėgsta jos keptus keksus, sausainius, pyragus, apkepus. Paprastai ir keksai, ir apkepai būna dviejų dalių: viena pusė su razinomis, kita – be, kadangi vieniems jų reikia, o kiti razinų nemėgsta.

Šeimininkė prisitaiko ir prie svečių pomėgių – nededa jų nemėgstamų ingredientų.

Darbo dienomis Ivanna šeimai pietus pagamina arba iš vakaro, arba grįžusi iš darbo, bet visada gamina tam kartui, kad nereikėtų to paties patiekalo valgyti kelias dienas.

Idėjų moteris semiasi iš įvairių šaltinių. Turi ir savo receptų knygą, kurioje surašyti patikę išbandyti receptai. Jei kur nors tenka paragauti patikusio valgio, mėgina tokį pat patiekalą pagaminti pati, įnešdama ir savo idėjų.

„Manau, kad virtuvei skiriu pakankamai daug laiko, nors jo vis trūksta“, – sako liepos mėnesio dienos receptų laimėtoja.

Pasak I. Žmiejauskienės, virtuvė daugiausia yra jos stichija, tačiau ir vyras gamina kelis patiekalus, kuriuos taip pagaminti moka tik jis.

Autorės nuotr.

POMĖGIS: Liepos mėnesį „Šiaulių krašto“ dienos receptų kulinaro rinkimus laimėjusi radviliškietė Ivanna Žmiejauskienė gaminti mėgsta ir tam skiria pakankamai laiko.