Raugintų produktų pasirinkimas didelis, tačiau biržiečiams patinka tradiciniai – agurkėliai ir kopūstai

L. Bataitienės nuotr.
Daržininkas Mindaugas Navickas sako, kad raugintais vaisiais biržiečių „nepapirksi“ – pirkėjai nori tradicinių, o ne egzotiškų skonių.
Dietistai pataria rinktis raugintus produktus, nes juose gausu gerųjų bakterijų, vitaminų ir mineralų. Tam pritaria ir Biržuose gyvenantis daržininkas Mindaugas Navickas, kuris ne tik augina, bet ir raugia daržoves. „Ne toks ir lengvas tas daržininko kelias, o ir raugti reikia mokėti“,- patikina jis.

Mokėsi iš mamos ir močiučių receptų

Biržuose gyvenantis daržininkas Mindaugas Navickas save vadina naujoku – daržoves raugia tik antrus metus ir daug eksperimentuoja. Sako turintis svajonę kada nors tiekti raugintus produktus didiesiems prekybos centrams.

Didžioji dauguma produkcijos – rauginti agurkai, morkos, burokėliai, paprikos, česnakai, kalafiorai, kuriuos kartu su žmona patys užaugino. Pašnekovas sako, kad pirmaisiais veiklos metais teko klausinėti tėvų ir senelių apie tai, kaip daržoves auginti – kada ką sėti, kaip išdygusius daigelius atpažinti, kad jų neišravėti, kokiu atstumu daržoves retinti, kada derlių nuimti ir... kaip tas daržoves raugti. Pradėjęs nuo 30 arų daržo, šiemet Mindaugas valdo apie vieną hektarą žemės. Daržininkas tvirtina, kad raugti daržoves išmoko iš mamos ir močiučių receptų, kurie perduodami iš kartos į kartą.

„Receptūra maždaug panaši. Paruoštas daržoves užpili sūriu vandeniu, tik prieskoniai skiriasi. Fermentacija irgi panašiai visų vienoda. Morkas, paprikas, kalafiorus idealiausia skanauti po savaitės, burokėlius – po mėnesio, o šviežiai raugti agurkėliai skaniausi po trijų dienų“, – pasakoja M. Navickas.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/