Obels dūmo lietuviški mėsos gaminiai

Asmeninio albumo nuotr.
Nuo seno lietuviai valgė rūkytus mėsos gaminius, todėl ir „Obels dūmas“ nusprendė tęsti šias tradicijas.
Lietuviams rūkyti mėsos gaminiai yra savi ir pagal prigimtį, ir pagal skonį, ir pagal tradicijas – dažnai jų ieškome turguose, perkame parduotuvėse, valgome patys ir vaišiname svečius. Dūmo skonio mėsa seniai jau tapo sočios puotos ir dosnių namų simboliu. Dažnas turguje ieškome savų tokios mėsos gamintojų, kurių produkcija būtų patikima ir atitiktų visus mūsų skonio receptorius.

Tautvydas Švenčionis – kol kas naujas rūkytos mėsos „rinkos“ žaidėjas Biržų krašte. „Viskas pasiteisina, kai darai su meile ir užsidegimu, tikėjimu“, – sako mėsos gaminių gamyba ir rūkymu užsiimantis jaunas vyras.

Tautvydas ir Arūnė Švenčioniai Vinkšninių kaime gyvena beveik dešimtmetį, kai iš Danijos grįžo į Lietuvą. Šioje šalyje jie praleido ne vienerius metus, Arūnė ten baigė mokslus, Tautvydas įkūrė savo verslą, ten gimė judviejų du vaikai. Arūnė – biržietė, Tautvydas – iš Kaišiadorių.

„Viename Kaišiadorių rajono kaime mano senelis rūkydavo lašinius, mėsą – visa tai puikiai pamenu ir tas kaimiškos rūkyklos vaizdinys manyje gyvas iki šiol. Taigi tą suvokimą, kaip rūkyti mėsą, kas tai yra, turėjau visuomet, o ir maisto gamyba man nėra visai svetimas dalykas. Ta mintis, kad galėčiau gaminti ir rūkyti mėsos gaminius, man kirbėjo ilgą laiką, o karantino laikotarpiu, atsiradus daugiau laisvo laiko, tiesiog ėmiausi šio „projekto“, – pasakoja T. Švenčionis.

Jo žmona Arūnė dar priduria, jog mėsos gaminių rūkymo verslo imtis paskatino ir individualūs poreikiai – anot A. Švenčionės, tiek parduotuvėse, tiek kitose prekybos vietose jų šeima pasigedo natūralių rūkytų mėsos produktų, kuriuos jie labai mėgsta. „Tiesiog pradėjome skaityti gaminių etiketes ir galutinai nusprendėme, kad pats laikas pradėti įgyvendinti savo idėją“.

Mėsos gaminių nedidelis gamybos cechas ir rūkykla yra įkurti Švenčionių namų teritorijoje Vinkšninių kaime – visa tai, domėdamasis ir informacijos ieškodamas internete, atliko pats Tautvydas. Viskas – sterilu, švaru, nauja, o rūkykla iš tolo skleidžia tikrą lietuvišką kvapą.

T. Švenčionis sako, jog įsirengti cecho patalpas ir susimūryti rūkyklą buvo bene lengviausias darbas – didysis eksperimentas prasidėjo, kai jau reikėjo gaminius rūkyti. „Buvo visko – ir druskos, ir pipirų ar kitų prieskonių per daug, kitą kartą – jų per mažai, žodžiu, visai ne taip, kokius pamenu senelio rūkytus gaminius. O norėjosi būtent tokių – tikrų, lietuviškų, skanių, skalsių. Mano eksperimentams reikėjo vertintojų ir ragautojų – o tokie geriausi yra vaikai. Jei tinka jiems, vadinasi, viskas gerai. Taigi šeima ir artimieji iki dabar yra didžiausi degustatoriai“.

Praeitą rudenį pradėję imtis šios veikos įgyvendinimo, Tautvydas ir Arūnė Švenčioniai oficialiai startavo šių metų kovą. Jų rūkyti mėsos gaminiai vadinasi „Obels dūmas“, o juos galima rasti Biržų turguje šeštadieniais – gaminiais prekiauja pats Tautvydas.

Pavadinimas – „Obels dūmas“ – skamba šiek tiek romantiškai. „Mėsos rūkymui daugiausia naudoju obels medieną – ji mažiau dūmija ir dėl to išrūkyta mėsa yra šviesesnė, nepatamsėja“, – paslaptį atskleidžia T. Švenčionis.

„Obels dūmas“ siūlo karštai ir šaltai rūkytus kumpelius, lašinius, parūkytas, vytintas dešreles, kiaulienos ir jautienos dešras ir kitus lietuviškus skanumynus. Šiuo verslu užsiimančios šeimos planuose – natūrali asortimento ir rinkos plėtra. O kol kas, be Biržų turgaus, produkciją pagal individualius poreikius ir pageidavimus galima įsigyti ir Vinkšninių kaime.

„Obels dūmas“, rūkytos mėsos gaminiai, Vinkšninių g. 15, Vinkšniniai, Biržų r.

Užsakymai FB platformoje „Obels dūmas“, telefonu 865 539927, el. paštu parduotuve@obelsdumas.lt

Biržų mieste produkcijos pristatymas nemokamas.

Užs.7849