Jurgitos receptai

Asmeninė nuotr.
Jurgita Čeponienė – medžiotoja, todėl mėgsta patiekalus iš žvėrienos.
Praėjusiame „Biržiečių žodžio“ numeryje Jurgita Čeponienė su skaitytojais pasidalijo kiaušinių marginimo technikomis. Dabar ji mielai dalijasi velykiniais receptais, kuriuos mėgsta jos šeima. „Kadangi esu medžiotoja ir labai mėgstu mėsą, tai Velykoms dažniausi patiekalai būna stirnos kumpis arba įdaryta lydeka“, – „Biržiečių žodžiui“ rašo Jurgita.

Stirnos kumpiukas

Reikės:

Stirnos kumpiuko. Idealu būtų šviežias, bet tiks ir užšaldytas, tik prieš tai, aišku, jį reiks atšildyti.

Gabaliuko šviežių lašinukų.

Prieskonių – tradiciniu žvėrienos, priekoninių žolelių – čiobrelis, mairūnas, bazilikas ir tie, kuriuos mėgstate. Taip pat juodųjų pipirų, česnako, druskos. Jei su prieskoniais paeksperimentuosite – kaskart kumpiuko skonis bus kitoks.

Eiga:

Kumpiuką ištriname su turimais prieskoniais ir druska, visame kumpelyje peiliu įpjauname įpjovas – kišenėles, į kurias įkišame po gabaliuką lašinių. Prieš tai reikia lašinius supjaustyti gabaliukais. Tada visą tą grožį paliekame pasimarinuoti kokiai parai. Išsimarinavusį kumpį vyniojame į foliją ir kišame į įkaitintą orkaitę. Kepame apie porą valandų 180-200 laipsnių temperatūroje. Prieš baigiant kepti, foliją praskleidžiame ir leidžiame kumpiukui apskrusti.

Labai skanus tiek karštas, tiek ir šaltas. Garnyrą galima patiekti įvairiausią, pagal kiekvieno skonį.

Įdaryta lydeka

1 kg lydekai reikia:

- 2 nedidelių svogūnų,

- 2 vidutinių morkų,

- 3-4 riekelių batono,

- 200 g grietinėlės,

- 2 žalių ir dviejų virtų kiaušinių

- įvairių patinkančių prieskonių, druskos

Nuskustą ir išdarinėtą lydeką su galva švariai nuplauname, nulupame odą.

Filė sumalame mėsmale, svogūnus supjaustome smulkiai, morkas sutarkuojame, rikeles batono išmirkome grietinėlėje ir nenuspaustas dedame į masę. Sudedame žalius ir smulkiai pjaustytus virtus kiaušinius. Įberiame druskos ir prieskonių. Kad odelė nebūtų be skonio, prieš kimšdami įdarą patriname prieskoniais ir druska. Prikemšame taip, kad nebūtų labai pilna, kad kepant netrūktų odelė ir užsiuvame. Dedame į aliejuje pateptą skardelę ir kepame orkaitėje 120 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Karts nuo karto galima pašlakstyti aliejumi, kad odelė būtų gražesnė. Iškepus, leidžiame visiškai atvėsti. Tada atsargiai ištraukiame siūlą ir puošiame. Galima pateikti pjaustytą arba ne.