Naujausios
Adolfas Jasinevičius ūkininkauti pradėjo 1992 metais pagal Valstiečių ūkio įstatymą, išsinuomojęs 25 ha žemės. Iš pradžių augino juoduosius serbentus ir javus. Šiuo metu ūkininkas su šeima dirba 130 ha žemės. Juodųjų serbentų laukai išsisėję po visą Vabalninko seniūnijos pakraštį.
Ūkininkas augina apie dešimt – lietuviškų, lenkiškų, suomiškų, skandinavų, škotiškų serbentų veislių. Vaiskrūmius sodina vienu metu, dažniausiai rudenį. Vienmečiai derlių duoda po dvejų metų, o dvimečiai – po metų. Ankstyviausia veislė prinoksta liepos pirmąją savaitę, o vėlyviausia – rugpjūčio viduryje. Viena užderėjusi veislė nuskinama per savaitę ar pusantros. Juodųjų serbentų skynimas trunka mėnesį. Uždelsus uogos ima byrėti. Šiais metais darbymetis uogynuose prasidėjo vėliau nei įprasta.
Uogos skinamos kombainais. Pasak ūkininko, skinti rankomis uogų neapsimoka. Be vieno euro darbininkai uogų neskins, o juodųjų serbentų kilogramo realizacijos kaina šiai dienai – 0, 70 euro centų. Šių metų derlius uogynų šeimininkų lūkesčių nepateisino. Iš uogynų surinks tik apie 20 proc. laukto derliaus. Juodųjų serbentų derlių, pasak Adolfo Jasinevičiaus, paveikė nepastovus pavasaris, šalnos. Gegužės mėnesio 12 dieną serbentynus užklojo sniegas. Vaiskrūmiams trūko drėgmės. Uogos šiemet noksta ne vienodai, krūme uogų mažai, jos smulkios.
Lyginant pastaruosius trejus metus, derlingiausi – 2018 metai. 2019 metai – nuostolingiausi. Praėjusiais metais šalnos sunaikino visą juodųjų serbentų derlių, todėl kombainai į laukus net neišvažiavo.
– O šiemet jau džiaugiamės. Jeigu orai leidžia, per dieną sėkmės atveju, jei uogos tame lauke nebuvo apšalusios ir gerai byra, priskiname po 10 tonų uogų. Tos pačios dienos vakarą šviežias uogas išgabename į Biržus, kooperatyvo „Juodoji uoga“ saugyklas. Kooperatyvas turi šaldytuvus, kitą būtiną įrangą ir gali uogas išlaikyti iki realizacijos. Per žiemą stengiamės visą derlių parduoti, – „Biržiečių žodžiui“ pasakojo ūkininkas.
Gamta šiemet nelepina. Šią savaitę pirmadienio vakare užėjo liūtis. Purvų kaime per liūtį įklimpo traktorius su 10 tonų uogų priekaba. Ir liko nuskinti juodieji serbentai laukuose nakvoti. Kitos dienos rytą dėžes su uogomis darbininkai perkrovė į mažesnes priekabėles ir išgabeno į šaldytuvus.
Pildosi ūkininko A. Jasinevičiaus svajonė – šiais metais uogas perdirbs. Iš juodųjų serbentų bus spaudžiamos ne tik ekologiškos sultys, bet ir tyrė. Ūkininko produkcijos bus galima įsigyti internetinės prekybos tinkle, mugėse. Plento gatvėje ketinama atidaryti ir specializuotą krautuvėlę.