Blyns prie blyno, ubaginė... ko dar galima tikėtis Kirkiluose?

L. Bataitienės nuotr.
Šią savaitę Kirkiluose atidaryta nauja maitinimo įstaiga tarmišku pavadinimu "Blyns".
Kirkilus išgarsino apžvalgos bokštas, o paskui ir vietos bendruomenės kepami išskirtinio, tautinio paveldo, produkto statusą turintys blynai. Galima sakyti, jog ant šių blynų „pamatų“ rugpjūčio 4 dieną Kirkiluose atidaryta užeiga „Blyns“, kurios idėja – kartu su bendruomene puoselėti senąsias tradicijas ir kultūrinio paveldo produktus.

Ant „blyno“ pamatų

„Mama, o kas čia? Blynai? Kažkokie keisti“, – sako kelerių metų berniukas savo mamai. O ji kantriai aiškina, kad čia specialūs blynai. Antradienį Kirkiluose duris atvėrė nauja užeiga „Blyns“ ir apie pietus čia jau būriavosi pirmieji lankytojai. Blynai čia kepami išties kitaip ir skonis jų autentiškas, ne veltui tai – išskirtinio tautinio paveldo statusą turintis produktas. Turistai greičiausiai net nesusimąsto, kas labiau garsina Kirkilus – apžvalgos bokštas ar blynai, nes išskirtiniu vaizdu pasigrožėjus, alkanu pilvu nesinori būti, todėl tenka dairytis maitinimo įstaigos.

„Pirmoji diena visada jaudinanti, nes nežinome, ar sulauksime žmonių, kokie bus poreikiai, atsiliepimai. Turistų Biržuose daugiausia būna vasaros metu, o ji jau baigiasi. Tačiau nusprendėme pabandyti“,- blynus vartydama kalba Asta Misevičienė. Apie pietus į užeigą „Blyns“ užsukę lankytojai dar nedrąsiai dairosi, klausia apie patiekalus ir vieni užsisako rūgštynių sriubos, dešrelių su kopūstais, kiti – virtinukų su varške arba plovo su aviena, ragauja ubaginės... Nors galima užeiti į užeigos vidų – rąstų namelį, tačiau visi buriasi prie stalelių lauke – oras geras, o ir akis galima paganyti į maisto ruošą – kaip šeimininkė ant ugnies deda keptuvę, joje tirpina kiaulienos taukus ir kepa garsiuosius Kirkilų blynus, juos pateikdama su spirgučiais arba uogiene, nors tikrasis skonis išryškėja juos valgant be jokių pagardų. Užeigos „Blyns“ savininkai Asta ir Romualdas Misevičiai sako, jog visi patiekalai gaminami šviežiai ir jie atspindi šio krašto kultūrinį paveldą. „Valgiaraštį planuojame keisti kiekvieną savaitę. Ateityje tikimės gauti leidimus gaminti alų ir girą“,- sako R. Misevičius.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/