1060 naujų studentų ir naujas rektorius

1060 naujų studentų ir naujas rektorius

1060 naujų studentų ir naujas rektorius

Vakar Šiaulių universitete (ŠU) paskelbti stojamųjų rezultatai. Rugsėjį universitetas sulauks 1060 naujų studentų. Mokslo metai turėtų prasidėti ir su naujuoju rektoriumi.

Lukas ŠNIOLIS

vasara@skrastas.lt

Sėkmė – tikslinis finansavimas

ŠU studijų prorektorius doc. dr. Juozas Pabrėža sakė, kad pernai universitetas priėmė 1100 studentų, šiemet – 1060. Mažesnį stojančiųjų skaičių jis sieja su mažėjančiu abiturientų skaičiumi.

ŠU sulaukė 175 valstybės finansuojamų pirmos pakopos vietų, pernai tokių buvo 192.

Populiariausios – informatika ir specialioji pedagogika. Daugiau stojančių sulaukė kūno kultūros ir lietuvių filologijos programos. Anot J. Pabrėžos, šių programų sėkmė slypi tiksliniame finansavime.

„ŠU yra vienas iš lyderių Lietuvoje pagal tikslinį studijų finansavimą. 54 tikslinio finansavimo vietos nesunkiai užpildytos, į visas programas buvo konkursai“, – sakė prorektorius.

Jo nuomone, tikslinis finansavimas labai reikalingas Šiaurės Lietuvos regionui, tai įrodo vietos darbdavių susidomėjimas.

Šiemet tiksliniam finansavimui atiduoti 4 procentai valstybės finansuojamų vietų.

Trys programos nesulaukė studentų

Studentų susidomėjimo ŠU sulaukė 33 programos iš 36 skelbtų. Matematikos, optometrijos ir vizualinio komunikacijos meno programos nesurinko reikiamo studentų skaičiaus.

Pasak J. Pabrėžos, daugiausia nesėkmingų programų šiemet turėjo Klaipėdos universitetas – 8, Kauno technologijos universitetas – 7, Aleksandro Stulginskio universitetas ir Lietuvos edukologijos universitetas po 5, Mykolo Romerio universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas po 4.

Tarp valstybės nefinansuojamų vietų populiariausia – kineziterapijos programa.

Už mokslą mokės 230 studentų.

Studijuos gavę šimtukus

Antrosios pakopos studijas nuo rugsėjo pradės 350 magistrantų, pernai tokių buvo 293.

Į bendrą studentų skaičių įeina ir 305 ištęstinių, išlyginamųjų studijų studentai, priimti po kolegijų į aukštesnius kursus, bei studentai iš užsienio.

„Džiaugiamės, kad universitetą renkasi ir šimtukininkai. Jie renkasi anglų filologiją, ekonomiką, finansų valdymą, informatiką,“ – sakė ŠU Priėmimo komisijos atsakingoji sekretorė Lina Bivainienė.

Šiemet stojusiųjų į ŠU bendras vidutinis konkursinis balas į valstybės finansuojamą studijų vietą – 6,7. Didžiausius balus į valstybės finansuojamas vietas turėjo stojantieji į Specialiosios pedagogikos (9,7 balo) programą.

Situacija valdoma

J. Pabrėžos nuomone, sunkiausias laikotarpis universitetui jau praėjo: „Universiteto finansai nėra labai geri, bet situacija valdoma. Šios vasaros situacija yra žymiai geresnė, nei buvo praeitą vasarą“.

Šiemet ŠU valstybės finansuojamų vietų skaičius sumažėjo 8 procentais (palyginimui, Klaipėdos universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto – 25 procentais, Mykolo Romerio universiteto – 16 procentų). Vėlavo atostoginiai, bet jie esą buvo mokami dalimis, darbuotojams sutikus. Tie, kurie nesutiko, atostoginius gavo iš karto.

Rinks naują rektorių

Spaudos konferencijoje pagarsinta, jog pageidavimą eiti ŠU rektoriaus pareigas pateikė 5 kandidatai.

Šiandien universiteto tarybos posėdyje atplėšus vokus paaiškės kandidatų vardai ir pavardės. Tarybai įvertinus kandidatus, išvados bus perduodamos ŠU senatui, kuris teiks tarybai pasiūlymus dėl jų atitikties rektoriaus pareigoms nustatytiems reikalavimams.

Rektorius bus renkamas slaptu balsavimu rugpjūčio 25 dieną tarybos posėdyje.

Rektorius bus laikomas išrinktu, jeigu už jį balsuos ne mažiau kaip 7 tarybos nariai.

Rektorius bus išrenkamas penkerių metų kadencijai.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

VILTIS: Šiaulių universiteto studijų prorektorius doc. dr. Juozas Pabrėža tikisi, kad kitais metais studentų skaičius pradės didėti.