Įspūdinga spektaklio premjera

S. Vadapolo nuotr.
Vabalninko kultūros namuose „Saulala“ kolektyvas pristatė dviejų dalių spektaklio „Vakaruškos piniginėj“ premjerą.
Trečiadienį Vabalninke pristatyta Vabalninko kultūros namų folkloro ansamblio „Saulala“ (vadovas Petras Matulis, režisierius Aloyzas Janulis) dviejų dalių spektaklio su pavaidinimais, pašokimais ir padainavimais premjera „Vakaruškos piniginėj“.

„Taigi – kirpom, kirpom, adėm, adėm, „striūgavojom“ ir šiaip ne taip pagaminom tas „Vakaruškas piniginėj“. Kodėl prabilau siuvėjo terminais? Ogi todėl, kad pati pjesės autorė Vida Bladykaitė, kuri gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, pagal specialybę yra režisierė, bet Niujorke dirba psichiatrinėje ligoninėje slaugytoja, tai visas pjeses, kurias ji parašė Amerikoj, pavadino „suknelėmis“.

Kodėl? Nežinau. Apie šį spektaklį ji rašė taip: „Pasiuvau naują „suknelę“ ir pavadinau ją „Vakarone piniginėj“. Parodžiau „pokštininkams“, tai jos sukurtas Amerikoj lietuvių vaidintojų kolektyvas, bet jiems nelabai patiko lietuviška tematika, teko suknelę persiūti ir pagal lietuvišką stilių pritaikyti amerikoniškam. Aš, kaip pradedantysis „siuvėjas“, iškarpiau visus amerikonizmus, kurie mums visiškai neaktualūs, taip pat teko pakeisti pjesės finalą, ir pavadinom pagal lietuvišką fasoną – „Vakaruškomis piniginėj„“,- publikai spektaklį pristatė režisierius, pabrėžęs, kad „Saulala“ yra trečias kolektyvas Lietuvoje, kuris išdrįso suvaidinti šitą, gan sudėtingą, komediją.

Publikos prisirinko pilna salė – negailėta aplodismentų ir komplimentų, prognozuota, jog kolektyvo su šiuo spektakliu lauks pripažinimas ir kituose rajonuose, kaimyninėje Latvijoje.

Po spektaklio pakalbintas režisierius A. Janulis džiaugėsi, kad spektaklio premjera pavyko. Jai ruoštasi apie metus. „Kai norėjau statyti šį spektaklį, kolegos režisieriai tiesiai šviesiai pasakė, kad man su galva negerai. Šitokia komedija sunki, prasikeiksi ir tave prakeiks. Bet surizikavau. „Saulala“ kolektyve – išsilavinę žmonės, šviesuoliai vabalninkiečiai. Vyresnioji karta – jauniausiam aktoriui gal šešiasdešimt, turim ir aštuoniasdešimtmečių, bet jie nori, stengiasi, energingi. Aišku, repeticijose visko buvo – ir ašarų, ir pasipykimų, bet visi mes žmonės. Žinoma, jeigu kritiškai vertinant, tai dar nesu visiškai patenkintas, priekabių rasčiau, bet iš esmės tai pasirodyta visai neblogai“,- sakė A. Janulis.