Per karą piešti paveikslai sugrįžo į Užventį

Per karą piešti paveikslai sugrįžo į Užventį

Per karą piešti paveikslai sugrįžo į Užventį

85 — erių žymus vokiečių dailininkas grafikas Gunteris Ulrichas Užvenčio miesteliui padovanojo 18 paveikslų, kuriuos sukūrė 1944 metais. Tuo metu, per Antrąjį Pasaulinį karą, jaunas vokiečių kareivis Ulrichas Užventyje kovojo ir buvo sužeistas, o piešti pradėjo laisvomis minutėmis, grožėdamasis šio krašto vaizdais, namais ir gindamasis nuo bado. Už piešinį žmonės kareivėliui maitino duona ar kiaušiniais.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Apie akvarelės ir pastelės originalus tik svajojo

Iki šio pavasario Užvenčio kraštotyros muziejuje buvo eksponuojamos Gunterio Ulricho akvarelių kopijos, kėlusios į miestelį užsukantiems dailininkams profesionalams daug diskusijų. Mat darbai atrodė kaip tikri. Tiesa, apie originalus muziejus galėjo tik pasvajoti.

Užvenčio bendruomenės pirmininkė, muziejaus eksponatų prižiūrėtoja Gražina Balčiūnienė, laimingo atsitiktinumo dėka, užmezgė glaudžius ryšius su Zita Blyniene, Vokietijoje gyvenančia pas Gunterio Ulricho pusbrolį.

„Nedrąsu buvo, bet paprašiau, kad ponia Zita su dailininku pakalbėtų ir paprašytų dovanų Užvenčiui nors vienos akvarelės, lietos per karą. Ponia Zita pakalbėjo, o Gunteris Ulrichas pažadėjo padovanoti visus Užventyje daugiau kaip prieš 60 metų pieštus paveikslus bei eskizų sąsiuvinį. Išgirdusi tokią naujieną, taip apsidžiaugiau, jog kone apalpau. Bijojau kam nors ir prasitarti iš tos laimės,“ — pasakojo G. Balčiūnienė.

18 darbų su Užvenčio apylinkių kraštovaizdžiu, namais, žmonėmis Z. Blynienė, kaip ir buvo pažadėjusi, atvežė į Užventį ir perdavė muziejui.

Atminimuose — šiaudinis stogas ir Venta

Gunteris Ulrichas 1944 metais buvo vos devyniolikos. Todėl Užventyje lietas akvareles ir pasteles galima drąsiai vadinti šio dabar žymaus dailininko pirmaisiais kūrybiniais bandymais.

Z. Blynienė pasakojo, jog 85 metų kūrėjas Užventyje praleistas dienas atsimena gerai.

„Aš Užventyje nufotografavau buvusį Jono Smilgevičiaus dvarą, kuriame per karą buvo įrengtos kareivinės, mokyklą, malūną, tiltelį, Ventą ir nuvežiau dailininkui. Gunteris Ulrichas susidomėjęs žiūrinėjo nuotraukas, rodė savo žmonai. Būtent iš dvaro tuometinis kareivėlis ir nupiešė daugiausia darbų. Išvykstant G. Ulrichas prašė dar daugiau nuotraukų iš Užvenčio parvežti. Labiausiai jį domino, ar tebėra išlikę namai su šiaudiniais stogais“, — sakė Z. Blynienė.

G. Ulrichą karas buvo nubloškęs į Prancūziją, Belgiją. Visuose kraštuose kareivėlis nesiliovė piešęs, vos tik laisvą minutę rasdavo. Iki šiol Gunteris Ulrichas išsaugojo aplankus su konkrečiais metais konkrečiose šalyje sukurtais darbais, taip pat kiekvieno darbo kopiją. Pasak Z. Blynienės, dailininko namai — kaip muziejus.

G. Ulrichas yra pelnęs Ašafenburgo miesto meno, tarptautinę di Pittura garda, Bavarijos liaudies fondo premijas, surengęs apie 70 personalinių parodų, dalyvavęs daugiau kaip 150 parodų. G. Ulricho darbai rodomi Valstybiniame grafikos muziejuje Miunchene, Ašafenburgo, Koburgo, Fuldos miestų meno parodose, Viurzburgo muziejuje, viešuose pastatuose, privačiose kolekcijose. Gunteris Ulrichas kuria iki šiol. Žymus grafikas balandžio pradžioje Ašafenburge minės savo 85 metų jubiliejų.

Norėtų dar kartą aplankyti Užventį

2002 metais Kelmės krašto muziejuje buvo surengta 1944 metais Užventyje G. Ulricho lietų akvarelių bei pastelių paroda. Dėl sveikatos autorius parodos atidaryme negalėjo dalyvauti. Tuomet į parodą atvyko G. Ulricho buvęs mokinys, teisės istorijos profesorius Ditmaras Viloveitas.

Z.Blynienė, grįžusi į Vokietiją, G.Ulrichui iš Lietuvos parveš dovanų, padėkos raštų, nuotraukų.

„Man dailininkas yra sakęs, kad norėtų dar kartą aplankyti Užventį, daugiau kaip prieš 60 metų matytas vietas. Gal, jei sveikata leis, kitąmet ir atvyksime“, — sakė Z. Blynienė.

G. Ulricho Užvenčiui dovanoti 1944 metais sukurti darbai — pirmoji dovana kraštui, kurio grožį ir žmonių gerumą dailininkas atsimena iki šių dienų.

DOVANA: (Iš dešinės) Zita Blynienė, Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė ir Užvenčio bendruomenės pirmininkė Gražina Balčiūnienė pasirašė darbų perdavimo — priėmimo aktą, pagal kurį Gunteris Ulrichas dovanoja Užvenčiui 1944 metais šiame miestelyje 18 sukurtų paveikslų ir piešinių, eskizų bloknotėlį. (klfo_Uzventis_pasirasymas)

MUZIEJUS: Garsaus vokiečių dailininko dovanoti darbai bus eksponuojami renovuotame Užvenčio kraštotyros muziejuje.

Autorės nuotr.

„KUKNIA“: G. Ulrichas įamžino Jono Smilgevičiaus dvare matytą žemaitišką “kuknią“.

BLOKNOTAS: Kareivėlis Gunteris Ulrichas bloknote pripiešęs Užventyje sutiktus žmones.

TROBOS: Dailininko akvarelėse ir pastelėse šių dienų karta gali pamatyti autentišką karo metų Užventį, su miestelio namais, aplinka, gamta.

Autorės repr.

KARAS: Antrasis Pasaulinis karas devyniolikmetį Gunterį Ulrichą buvo atbloškęs į Užventį.

JUBILIEJUS: Balandžio pradžioje G. Ulrichas minės savo 85 metų jubiliejų.

Gunterio Ulricho albumo nuotr.